La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que, a les 07’30 hores, el Centre d’Emergències de Catalunya ha activat la fase d’Emergència-1 del Pla Especial per a Nevades a Catalunya (NEUCAT), a causa dels problemes que la neu està originant a algunes carreteres de la xarxa viària catalana.

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, a causa de la neu, és obligatori l’ús de les cadenes per circular en 3 carreteres de la demarcació de Lleida. Les carreteres afectades són, a més de la C-28 al Port de la Bonaigua, la C-14 entre Artesa de Segre i Ponts i la C-26 entre la Sentiu de Sió i Artesa de Segre. A més, en aquestes dues carreteres també està restringida la circulació als vehicles de 3a categoria. El SCT demana prudència a l’hora de circular per la carretera C-242 entre Cornudella de Montsant i l’Alforja (demarcació de Tarragona) per les plaques de gel que es poden origina a la calçada  (podeu consultar l’estat del trànsit a la pàgina web del SCT, www.gencat.net/transit).

Recordem que, segons les previsions del darrer butlletí del Servei Meteorològic de Catalunya es poden produir gruixos de neu d’entre 0 i 5 centímetres a cotes superiors als 400 metres.

Període de 07 a 13 hores

Molt Probable

Probable: Alt Camp, Baix Camp, Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Tarragonès i Terra Alta

Possible: Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d’Urgell, Pla de l’Estany, Ripollès, Segarra, Segrià, Selva, Solsonès, Urgell, Vallès Occidental i Vallès Oriental

Període de 13 a 19 hores

Molt Probable

Probable: Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Cerdanya, Garraf, Maresme, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Selva, Tarragonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental

Possible: Alt Empordà, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Montsià, Noguera, Pla d’Urgell, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Segrià, Solsonès, Terra Alta, Urgell i Val d’Aran

Així mateix el SMC informa que fins a mig matí la neu podria arribar a cotes fins el nivell del mar. A partir d’aleshores la cota de neu pujarà progressivament situant-se al voltant dels 400 metres al migdia i fins els 700 metres al vespre.  En general, les precipitacions seran d’intensitat feble.

Davant d’aquestes prediccions, la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil  i el Servei Català de Trànsit recorden la importància de fer seguiment dels següents consells:

Eviteu fer ús del vehicle i desplaçaments innecessaris a les zones afectades per la neu o el gel. Així mateix, en tant del possible, utilitzeu el transport col·lectiu. No obstant això, si és indispensable l’ús del vehicle informeu-vos de l’estat de la xarxa viària i de la ruta a seguir a través de:                                             

 Telèfon d’informació del trànsit 012,  Internet.- http://www.gencat.net/transit  Telèfon mòbil amb tecnologia wap.- http://wap.gencat.net/transit  Panells informatius del SCT i de les concessionàries d’autopistes  Mitjans de comunicació

En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per frenar, i no avanceu a la resta de vehicles.

D’altra banda, per tal de fer front a eventuals situacions meteorològiques adverses és convenient:

· Disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle

· Comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle

· Portar el dipòsit ple i reposar el líquid anticongelant

A més, davant de la formació de plaques de gel a la via pública no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.

En cas d’emergència, recordeu que el telèfon és el 112.

Cerdanyola del Vallès, 2 de març de 2005

07’45 hores