Llum verda a la construcció de les instal·lacions del Sincrotró a Cerdanyola del Vallès

El DURSI pagarà 13 milions d'euros pels terrenys i els transmetrà al Consorci per a la Construcció del Laboratori de Llum Sincrotró

query_builder   29 març 2005 11:34

event_note Nota de premsa

Llum verda a la construcció de les instal·lacions del Sincrotró a Cerdanyola del Vallès

El DURSI pagarà 13 milions d'euros pels terrenys i els transmetrà al Consorci per a la Construcció del Laboratori de Llum Sincrotró

El Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) s’ha compromès a pagar 13,2 milions d’euros a l’Institut Català del Sòl (ICS), d’ara fins el 2020, per la compra d’una parcel·la de sis hectàrees situada a l’àmbit del Centre Direccional Cerdanyola del Vallès on es construirà el Sincrotró.

El DURSI s’ha compromès també a transmetre els terrenys al Consorci per a la Construcció del Laboratori de Llum Sincrotró en el conveni que han signat aquest matí al Palau de la Generalitat el conseller del DURSI, Carles Solà, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques i president de l’Institut Català del Sòl, Joaquim Nadal, i el president de la comissió executiva del Consorci Ramon Pascual.

Després de la signatura del conveni el conseller Solà ha manifestat “que al juny es farà la licitació de les obres i la primera pedra es posarà a l’octubre”. El conseller del DURSI també ha remarcat que “el Sincrotró començarà a funcionar l’any 2009 i contribuirà a millorar la competitivitat científica i industrial de Catalunya”.

Els sincrotrons són acceleradors de partícules que produeixen una llum molt pura, capaç de penetrar en la matèria. D’aquesta manera, els sincrotrons es converteixen en una eina fonamental en diversos sectors industrials, com l’anàlisi de molècules o el disseny de microcircuits. Les aplicacions en àmbits com la biologia, l’enginyeria, la biotecnologia, els nous materials, les nanotecnologies i la ciència de superfícies són múltiples.

A Europa hi ha 15 fonts de llum de sincrotró en funcionament, però només 3 són d’última generació, similars a la que s’instal·larà al Vallès i cap d’ells està situat al sud. La instal·lació més propera a Catalunya és a Grenoble (estat francès).

El 4 de març de 2004, l’Ajuntament de Cerdanyola, l’Institut Català del Sòl i el Consorci del Sincrotró van signar el conveni per a la instal·lació de l’equipament científic dins del planejament urbanístic del Centre Direccional Cerdanyola (Plana del Castell, a ponent de la riera de Sant Marçal).

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined