Durant la jornada, inaugurada pel secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, i presidida pel president de la Comissió de Transports i Turisme del Parlament Europeu, Paolo Costa, s'ha debatut sobre el futur del turisme marítim i costaner.
Catalunya ha estat escollida per a la celebració d'aquest Workshop com a destinació de referència, igual que a principis de maig va ser l'única regió convidada per exposar la casuística i reptes del turisme costaner a la conferència de la UE celebrada a Bremen en el marc de la presidència alemanya.

Experts de la UE conclouen a Catalunya la necessitat que la política marítima europea integri el turisme com una  activitat principal a les zones costaneres. Aquesta és una de les conclusions del workshop de la Comissió Europea que s’ha celebrat avui a Barcelona, organitzat per l’Observatori de Turisme de Catalunya, dins el marc de la consulta del Llibre Verd “Cap a una futura política marítima de la Unió Europea”.

Durant la jornada, inaugurada pel secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, i presidida pel president de la Comissió de Transports i Turisme del Parlament Europeu, Paolo Costa, s’ha debatut sobre el futur del turisme marítim i costaner. Catalunya ha estat escollida com a destinació per a la celebració d’aquest Workshop com a destinació de referència, igual que la setmana passada va ser l’única regió convidada per exposar la casuística i reptes del turisme costaner a la conferència de la UE celebrada a Bremen en el marc de la presidència alemanya.

Aquesta jornada de treball—que ha comptat amb la participació de representants d’una desena de països europeus entre els quals el cap de gabinet del Comissari de Política Marítima, Tiago Cunha, el cap de la Unitat de Turisme, Francesco Iannello,  i el membre de la task force de Política Marítima, Martín Fernández Díez-Picazo—  s’emmarca dins la consulta pública del “Llibre Verd: cap a una futura Política Marítima de la UE” que es tanca el proper mes de juny.

D’aquesta consulta, que es tanca el proper 30 de juny, haurà de sortir la Directiva de la UE en relació a una Política Marítima Comuna. En aquest sentit, la Directiva tindrà incidència directa en totes les activitats del litoral, incloent-hi el turisme als espais costaners.

Conclusions del workshop

En el document de conclusions del workshop s’ha destacat la necessitat d’una gestió integrada de les àrees costaneres. Els experts han conclòs que, dins la política integrada marítima, cal incloure el turisme. Per part, han recomanat que la futura política integrada marítima de la UE —el període de consultes de la qual es tanca el 30 de juny—  inclogui un apartat que abordi el turisme com a activitat específica i d’especial rellevància a les zones costaneres d’Europa, tenint en compte les especificitat de cada territori.

En el cas de la Mediterrània, els assistents a la jornada de treball de la CE han assenyalat que cal tenir en compte la maduració de moltes destinacions i, per tant, la conveniència de caminar cap a un model sostenible. Això passa —segons les conclusions— per involucrar i fer participar tots els agents implicats i per impulsar actuacions d’educació i sensibilització a tots els nivells.

Així mateix, s’ha destacat la diversitat d’activitats, indústries i sectors econòmics que es troben implicats en l’activitat turística costanera així com l’aparició de nous microsegments de demanda especialitzats que interactuen de manera destacada amb el mar i la costa, com ara la pesca esportiva, el submarinisme, l’arqueologia subaquàtica, la pesca-turisme, entre d’altres.

També s’ha establert la necessitat d’establir un sistema harmonitzat d’indicadors a nivell europeu que permeti fer un seguiment i planificació de l’activitat turística fomentant les sinèrgies amb altres activitats costaneres i millorant la qualitat de vida en aquestes zones.