Recerca en Acció forma part del Programa de Documentació Científica de l\'Agència de Gestió d\'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). L'objectiu és fomentar la divulgació d'esdeveniments científics i facilitar l'accés al coneixement a tots els ciutadans.

El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, ha creat el portal Recerca en Acció (www.recercaenaccio.cat) amb l\'objectiu de donar a conèixer la investigació que es fa a Catalunya en totes les seves disciplines. Es tracta d\'una plataforma de divulgació que permet realitzar el seguiment "en directe" d\'esdeveniments científics diversos, com ara experiments, expedicions, observacions i campanyes. 

A partir d’avui i fins el 25 d\'abril, el portal farà el seguiment de la reproducció de la població catalana de trencalòs (Gypaetus barbatus), un rapinyaire de grans dimensions i aspecte singular que manté al Pirineu la principal població d\'Europa. Setmana a setmana sabrem com va el procés de criança de les aproximadament 33 parelles que viuen al Pirineu català. i sabrem quants pollets neixen enguany a les nostres muntanyes. Un sistema de càmeres de vídeo ens oferiran imatges inèdites de les interioritats del niu i d\'altres aspectes de la biologia d\'aquest fascinant ocell. Es tracta d\'una experiència completament innovadora, doncs és la primera vegada al món que es realitza un seguiment d\'aquest tipus mitjançant Internet.

El seguiment dels nius pirinencs de trencalòs mitjançant càmeres forma part d\'un projecte d\'investigació dirigit per l’investigador Antoni Margalida (Grup d\'Estudi i Protecció del Trencalòs, http://www.gypaetus.com/) i finançat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i pel Ministerio de Medio Ambiente. La seva finalitat és contribuir a la conservació d\'aquesta espècie d\'hàbits singulars –s\'alimenta exclusivament d\'ossos–, grans dimensions –arriba als 2,80 metres– i aspecte peculiar –té el pit i el ventre d\'un color taronja viu–. Amb 90 parelles reproductores, el Pirineu acull la principal població europea de l\'espècie, la qual viu en una situació amenaçada.

Aquesta activitat serà la segona que difon Recerca en Acció des de l\'inici operatiu del portal, el passat mes de novembre. Fins al 30 de gener de 2007, Recerca en Acció ha fet el seguiment d\'una expedició científica de l\'Institut de Ciències del Mar del CSIC, ubicat a Barcelona, que ha estudiat els fons submergits de l\'Antàrtida. Al llarg de dos mesos, els investigadors han enviat missatges, fotografies i vídeos, amb l\'objectiu de compartir amb tothom les seves troballes al continent austral. Ara l\'expedició ha acabat, però tota la informació continua disponible al portal Recerca en Acció. De fet, a mesura que es publiquin resultats de la campanya en forma d\'articles científics, el portal actualitzarà aquests continguts i presentarà els resultats produïts.

Recerca en Acció també vol afavorir la participació de la ciutadania en la recerca. Per això ofereix propostes per fer experiments a casa o a l\'escola, espais d\'interacció per a formular preguntes a l\'equip científic, espais lúdics per a jugar a endevinar qüestions científiques, entre altres.

A més, Recerca en acció aplega un conjunt de recursos, com ara imatges, documents, articles de divulgació científica i propostes de lectura. L\'objectiu és facilitar l\'accés al coneixement per part de totes les persones interessades.

Recerca en Acció és un portal creat dins les accions de divulgació del Programa de Documentació Científica de l\'Agència de Gestió d\'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), finançat per la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya.

El portal compta amb un Consell Científic Assessor integrat per investigadors amb experiència dins els àmbits científic, educatiu i de divulgació. El desenvolupament de Recerca en Acció compta amb la col·laboració de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC)i l’Associació per al Foment de la Ciència.