El secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, ha presentat avui en el marc de la conferència la ponència "Turisme marítim i costaner al Mediterrani. El cas de Catalunya" on ha exposat les accions dutes a terme des del govern català per potenciar un model de turisme de costa de qualitat, sostenible, desestacionalitzat i identitari.

Segons el secretari de Comerç i Turisme, "el Mediterrani és probablement la icona més important de la nostra identitat i hem de protegir-la substituint el model de turisme de 'sol i platja' per un model de turisme marítim i de costa amb el reconeixement de la importància de la seva herència i el seu paper en la construcció de la història, societat, economia i identitat catalanes".

Catalunya participa a la Conferència de la UE que se celebra a Bremen del 2 al 4 de maig sobre política marítima i de costes. Catalunya és l’única regió participant a la conferència i ha estat escollida dins la UE com a destinació turística de referència per al disseny de la futura política marítima i de costes.

Una delegació catalana formada pel secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, la coordinadora de l’Observatori de Turisme, Marién André, i l’assessora d’assumptes europeus, Judith Estol, assisteix a aquesta trobada on es debatran les línies de la futura política marítima integral de la UE.

El secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, ha presentat aquesta tarda, en el marc de la conferència, la ponència “Turisme marítim i coster al Mediterrani. El cas de Catalunya” on ha exposat les accions dutes a terme des del govern català per potenciar un model de turisme de qualitat, sostenible, desestacionalitzat i identitari.

Segons el secretari de Comerç i Turisme, “el Mediterrani és probablement la icona més important de la nostra identitat i hem de protegir-la substituint el model de turisme de ‘sol i platja’ per un model de turisme marítim i de costa amb el reconeixement de la importància de la seva herència i el seu paper en la construcció de la història, societat, economia i identitat catalanes”.

Valdero ha assenyalat que Catalunya és una de les principals destinacions de costa del Mediterrani o d’Europa i des d’aquesta perspectiva ha destacat els “importants canvis que s’estan impulsant des del govern de la Generalitat, alguns dels quals estan íntimament vinculats als continguts del ‘Llibre Verd’.

En aquest sentit, el secretari de Comerç i Turisme ha apuntat que “aquests canvis es poden convertir fàcilment en oportunitats, aplicant un pla d’actuacions adequat que ha de comptar amb la implicació de tots els agents sota un punt de vista ampli, on el turisme s’ha d’incloure en una estratègia marítima i de costes global”.

Així mateix, Valdero ha remarcat la importància de la política marítima de la UE per al turisme de europeu de costa. En aquest sentit, ha assenyalat que “la política marítima integral és important tant per a la dinamització sòcio-econòmica com per a la preservació del patrimoni a la major part de les regions europees”.

D’altra banda, el secretari de Comerç i Turisme ha apuntat “la necessitat de tenir en compte els efectes del turisme tant en el mar com a la vida a la costa, per tal de garantir una política integral que respongui a les necessitats reals i als problemes dels nostres mars i les nostres costes”.

El marc: Conferència de la UE sobre el futur de la política marítima de la UE

La conferència celebrada aquests dies a Bremen és un dels actes principals de la presidència alemanya de la UE, i s’emmarca dins el procés de consulta sobre el Llibre Verd “Green Book cap a una política marítima comuna a la UE”, impulsat per la Comissió Europea.

En aquest context, el govern català ha impulsat un document conjunt per tal de donar una resposta transversal i integrada dins aquesta consulta. Aquesta conferència, s’ha celebrat amb més alt nivell i ha comptat amb la presidència de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i del president de la Comissió, José Manuel Durao Barrosso.