La Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC) i el Capítol Català de la Internet Society (ISOC-CAT), amb el suport de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI), han impulsat la campanya “Paginicia en català” . Paginicia és un joc de paraules entre els mots pàgina i iniciar amb el qual es vol animar els usuaris catalans d’Internet a configurar-se la pàgina inicial del navegador en la llengua del nostre país.

“Paginicia en català” facilita les instruccions per a configurar la pàgina inicial del navegador de programari lliure Firefox i de l’Internet Explorer de manera que tant usuaris dels sistemes operatius GNU/Linux, Mac OS i Windows puguin aprofitar la campanya. La normalització i l’increment de la presència del català a Internet és una de les prioritats de la STSI.

Segons el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, “hi ha molts usuaris d’Internet que desconeixen la possibilitat de configurar-se els navegadors amb una pàgina d’inici en català i els que sí coneixen aquesta possibilitat sovint no saben com fer-ho i d’aquí la utilitat d’aquesta campanya”.

Segons les dades de la FOBSIC de juny de 2005 un 60% dels usuaris tenia la pàgina d’inici en castellà, mentre que un 33% la tenia en català i el 7% restant, o bé en altres llengüés, en blanc o no tenia connexió.

La campanya també recomana alguns webs en català per a paginiciar, si bé “els usuaris poden triar el web que més els agradi per a començar la seva navegació particular per la Xarxa i descobrir nous continguts en català”, explica Oriol Ferran.