El patronat de la Fundació Societat de la Informació Solidària (SISOSCAT) ha acordat instal·lar exclusivament programari lliure a partir d’ara en els ordinadors que preveu recuperar i reutilitzar per a projectes socials.

La Fundació SISOSCAT, que presideix el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, està integrada pels departaments de Benestar Social i Família, Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Medi Ambient i Habitatge, Treball i Indústria, Localret i l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació.

SISOSCAT va reutilitzar l’any 2004 un total de 700 ordinadors, xifra que preveu incrementar enguany fins al miler.

El maquinari més obsolet es desballesta a través de plantes especialitzades de reciclatge i els que disposen de processadors a partir de Pentium II es cedeixen a associacions sense ànim de lucre i a organitzacions no governamentals (ONG).

Fins ara el maquinari combinava la instal·lació de programari lliure i propietari però a partir d’ara s’utilitzaran exclusivament solucions lliures.

Aquesta iniciativa es pren seguint l’acció que impulsa la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació per a promocionar el programari lliure d’acord amb el que estableix el Pacte del Tinell.

El patronat també ha acordat impulsar el projecte Oficina Verda que pretén preservar el medi ambient a les oficines fomentant el bon ús i el reciclatge de productes com ordinadors, impressores, faxos o consumibles informàtics, entre altres.

SISOSCAT té per objecte promoure la Societat de la Informació i combatre el desequilibri digital d’oportunitats i d’igualtat entre aquells col·lectius amb major discriminació social i menys recursos econòmics, i alhora vetllar pel reciclatge i l’eliminació d’ordinadors, programari, fotocopiadores, centraletes telefòniques, equips de so, antenes i d’altres residus informàtics i tecnològics.