El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran ha anunciataquest divendres la creació en els pròxims mesos d’una Fundació pel Coneixement Lliure, que treballarà en l’àmbit del programari i també en els continguts i les llicències lliures. L’anunci l’ha fet durant la seva intervenció a la ponència “Estratègies del Programari Lliure a Espanya” de la II Conferència Internacional de Programari Lliure que s’ha celebrat des de dimecres i fins aquest divendres a Màlaga.

Oriol Ferran també ha presentat les accions que porta a terme la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) per fomentar el programari lliure en els àmbits de l’empresa, l’administració, la universitat i la societat en general. El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació ha destacat que “cal treballar per constituir un marc legal a Catalunya que afavoreixi i doni cobertura al programari lliure”.

Segons Oriol Ferran és necessària la col•laboració de les Administracions Públiques en l’aspecte tècnic i polític, posicionament compartit per la resta de representants de comunitats autònomes espanyoles que han participat a la conferència.

Durant aquests dies s’han establert contactes importants amb d’altres administracions, destacant els realitzats amb la Junta d’Andalusia per tal d’avançar en el programa Universitat Digital així com projectes relacionats amb l’accessibilitat. També per col•laborar en les noves polítiques d’impuls del programari lliure que vol portar a terme la Xunta de Galícia.

En el marc de la II Conferència Internacional de Programari Lliure de Màlaga, la Generalitat de Catalunya ha presentat el projecte de la Xarxa Internacional d’Administracions Públiques pel Programari Lliure. La proposta ha interessat d’una manera especial als representants de les Nacions Unides que han participat al Congrés per buscar suport a la cooperació internacional i desenvolupament a través del programari lliure. Precisament, Marcelo d’Elia Branco ha presentat la Xarxa Internacional d’Administracions Públiques de Programari Lliure que coordina la Generalitat de Catalunya.

Durant els tres dies de la II Conferència Internacional de Programari Lliure de Màlaga també ha participat el director de l’Oficina Tècnica de Programari Lliure (OTPL), Carlos González, presentant les accions que es porten a terme des d’aquesta unitat de la STSI. Cal destacar la participació del responsable de Creative Commons (http://www.creativecommons.org) a Catalunya i l’Estat espanyol, Ignasi Labastida, del periodista i coordinador de l’edició d’aquest any del congrés internacional GUADEC, Quim Gil, del professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Rafael Oliver i de Javier Arántegui de la Universitat de Lleida (UdL).

Durant aquesta setmana, coincidint amb la Conferència de Màlaga, La Farga.org (http://www.lafarga.org) ha canviat de disseny. Aquesta nova imatge del portal d’idees i projectes de programari lliure va acompanyada de la potenciació d’alguns dels seus espais i la introducció de novetats. L’objectiu és consolidar-se com un canal d’informació i dinamització sobre programari lliure a Catalunya. L’equip de La Farga ha estat a Màlaga i ha fet un especial seguiment de les aportacions catalanes al debats i conferències del congrés.