Després de la bona acollida de la primera edició, en què van participar més de 300 assistents, la II Jornada de Clústers Urbans, organitzada pel CIDEM, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona i el 22@Barcelona vol consolidar-se com un fòrum de reflexió per aprofundir en el model de clúster que impulsa el 22@Barcelona. Segons l'Observatori de Prospectiva Industrial (OPI), del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, Catalunya compta actualment amb 42 clústers de localitzats, amb 9.000 establiments industrials, que generen una ocupació laboral de 235.000 persones i un volum de negoci de 45.000 milions d'euros
Dijous, 7 de febrer de 2008.– El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha anunciat avui la creació d’un clúster de l’energia. Durant la inauguració de la II Jornada de Clústers Urbans, el conseller Huguet ha anunciat la voluntat de constituir un clúster d’empreses del sector energètic al voltant del futur Institut de Recerca en Energies.
 El clúster s’estructurarà en dues potes diferenciades i localitzades geogràficament: el 22@Barcelona i Tarragona. Al 22@Barcelona, a partir de la Fundació Btec (Barcelona Innovació Tecnològica), s’incidirà en l’eficiència energètica mentre que a Tarragona s’agruparan les empreses vinculades als biocombustibles.
El conseller Huguet ha fet aquest anunci en el marc de la segona edició de la Jornada de Clústers Urbans que se celebra durant tot el dia a l’hotel AC Barcelona, al districte 22@, de la capital catalana. Després de la bona acollida  de la primera edició —celebrada l’any passat i en què van participar més de 300 assistents—, la II Jornada de Clústers Urbans, organitzada pel CIDEM, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i el 22@Barcelona vol consolidar-se com un fòrum de reflexió per aprofundir en el model de clúster que impulsa el 22@Barcelona.
 La inauguració amb comptat també amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el president del 22@Barcelona, Jordi Wiliam Carnes, el secretari general d’Indústria del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, Joan Trullén, i el rector de la UPC, Antoni Giró.
 El conseller Huguet ha volgut destacar la tasca que s’està duent a terme el 22@Barcelona, “especialment en la creació de nombrosos projectes destinats a promoure la competitivitat i la projecció internacional del conjunt d’empreses i institucions presents al territori”.
 En aquest sentit, ha apuntat que “iniciatives com el 22@, permeten consolidar clústers en diversos àmbits de coneixement on Barcelona pot assolir un lideratge internacional, (...) com són el de mèdia, el de les TIC, l’energia i les Tecnologies Mèdiques.”
 Segons el conseller Huguet, “els clústers s’han reconegut com la millor manera d’assolir majors nivells d’especialització sectorial”. En aquest context, ha assenyalat que la política de clústers a Catalunya atorga molta importància a la presència d’institucions. “Per això, —ha dit el conseller—, el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa promou de manera activa el canvi estratègic empresarial que representa la creació de Centres Tecnològics i de Recerca en el marc d’aquests clústers, que afavoreixen un continu procés d’innovació tecnològica”.
 El conseller Huguet ha assenyalat que “l’èxit econòmic d’un país està fortament influenciat per factors relacionats amb el coneixement; la recerca científica i la innovació tecnològica contribueixen directament al progrés econòmic”, i en aquest sentit,ha apuntat que el Departament està “treballant en l’elaboració del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, com una prioritat estratègica permanent en els pròxims anys a Catalunya”. 
 Així mateix, ha fet una crida a la societat i a les empreses per assumir el seus reptes, que passen per millorar l’absorció d’innovació i fomentar l’emprenedoria al voltant de la innovació. “Cooperar per competir en el món global”, ha apuntat el conseller, que ha afegit que és prioritari que les empreses col·laborin amb els seus competidors per tal de poder servir comandes que superin la seva capacitat.
 42 clústers a Catalunya
 El clúster (o Sistema Productiu Local (SLS) es concep com una concentració geogràfica de companyies empresarials interconnectades que comparteixen reptes estratègics, proveïdors, empreses de serveis i institucions associades.
 A partir d’aquesta definició, l’Observatori de Prospectiva Industrial, adscrit al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, ha identificat a Catalunya un total de 42 clústers, de caire industrial, oberts a la competència internacional. Aquests 42 clústers sumen un total de 9.000 establiments industrials, ocupen 235.000 treballadors i generen un volum de negoci superior als 45.000 milions d’euros.
 En el conjunt de la indústria catalana, aquestes xifres representen el 26% dels establiments industrials, el 36% de l’ocupació i el 39% del volum de negoci total del sector.