La Generalitat de Catalunya participarà a la xarxa Living Labs Europe, segons ha dit la secretària de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Marta Continente. La presentació s'ha fet aquest dijous a l'E-Challenges 2006 Conference que es celebra fins demà divendres a Barcelona. La d'avui ha estat un avançament de la presentació que farà d'aquesta iniciativa la presidència de torn de la Unió Europea que aquest semestre recau en Finlàndia.
El concepte de Living Labs té el seu origen en el Massachusets Institute of Technology (MIT) i es presenta com una metodologia d'investigació per assajar i validar noves aplicacions de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).
L'entorn dels Living Labs incorpora un sofisticat conjunt de sensors intel·ligents que permeten capturar l'ús que els visitants fan de la tecnologia que es posa a la seva disposició.
A diferència dels parcs científics, els Living Labs, amb la participació conjunta de la universitat, les administracions i les empreses, incorporen al procés d'innovació les proves amb usuaris reals en un àmbit, el de les TIC, que permeten crear aplicacions amb un ús molt intensiu per part dels ciutadans.
L'experimentació a Living Labs es situa en el moment que ja es disposa d'un prototip i es vol avaluar l'experiència de l'usuari, esbrinar el seu ús en diferents contexts en un entorn real i descobrir nous usos.
Catalunya pot participar activament a la xarxa europea de Living Labs seguint la política d'innovació que fixa l'Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana i que es planteja destinar l'any 2007 un 5% del PIB al procés de R+D+I. En aquest sentit els Living Labs tenen plena cabuda a les xarxes de transferència tecnològica de suport a la innovació i difusió tecnològica per tal d'estimular a les empreses per a la incorporació de les noves tecnologies, especialment de les TIC.