L'ACC destina 400.000 euros a l'ajuda i reconstrucció de les zones del sud-est asiàtic afectades pel tsunami

El conseller Joan Carretero destaca que l'ajuda s'ha fet sense desviar recursos econòmics ni efectius humans d'altres escenaris

query_builder   16 febrer 2005 17:05

event_note Nota de premsa

L'ACC destina 400.000 euros a l'ajuda i reconstrucció de les zones del sud-est asiàtic afectades pel tsunami

El conseller Joan Carretero destaca que l'ajuda s'ha fet sense desviar recursos econòmics ni efectius humans d'altres escenaris

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero, ha defensat avui que l’ajuda que es destina a les víctimes dels tsunamis que el passat 26 de desembre van afectar el sud-est asiàtic té un doble vessant: auxiliar els més afectats però també assegurar els mitjans per a una ràpida reconstrucció de les zones més castigades. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament destinarà un total de 400.000 euros a la zona, dels quals, una vegada ateses les primeres necessitats urgents, una part important anirà dirigida a activitats de reconstrucció postemergència.

“Si bé l’ajut humanitari ha de ser ràpid, eficaç i equitatiu, també ha de tenir en compte un enfocament integrat amb la cooperació al desenvolupament a mitjà i a llarg termini”, ha assenyalat el conseller en una sessió informativa davant la Comissió d’Actuacions Exteriors, Cooperació i Solidaritat del Parlament. Joan Carretero, que ha estat acompanyat pel secretari de Cooperació Exterior, Albert Royo, i el director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, David Minoves, ha comparegut per informar de la cronologia dels esdeveniments i de la quantificació de les actuacions com a resposta a aquest desastre natural.

El conseller ha destacat que l’ajuda al sud-est asiàtic s’ha fet sense desviar recursos econòmics ni efectius humans d’altres escenaris on Catalunya té en marxa plans i projectes de cooperació.

En total, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha fet una aportació de 400.000 euros, que es concreten com segueix:

- 50.000 euros en enviament de 40 tones de material hídric a Sri Lanka mitjançant Acció Contra la Fam.

- 15.000 euros en enviament de mànegues hídriques a Indonèsia mitjançant Acció Contra la Fam.

- 150.000 euros per a dos projectes de la convocatòria ad-hoc de postemergència:

• Metges del Món a Indonèsia i Sri Lanka. Assistència mèdica.

• Fundació Vicenç Ferrer a l’Índia. Reconstrucció d’habitatges.

- 35.000 euros en la missió mèdica catalana a Sumatra, Indonèsia.

Els restants 150.000 euros previstos per fer actuacions directes es preveu destinar-los, d’una banda, a tenir una persona permanent durant un any al sud-est asiàtic en una oficina regional de l’àrea de prevenció de desastres del PNUD, que permeti fer seguiment dels projectes que han rebut suport i identificar les necessitats postemergència; i de l’altra, a dur a terme un projecte de reconstrucció postemergència directe una vegada feta l’anàlisi de necessitats efectives.

A més, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha fet altres aportacions mitjançant convenis amb ONG, que no suposen, per tant, un desemborsament addicional, ja que deriven d’aportacions prèvies:

- 8.000 euros de l’equipament de Farmacèutics Mundi enviat a Sri Lanka.

- 95.000 euros de logística de la missió mèdica a Indonèsia (hospitals de campanya i material farmacèutic), d’acord amb el conveni amb Farmacèutics Mundi.

Igualment, l’ACC ha destinat, també, una dotació de 30.000 euros a actuacions de sensibilització per a la solidaritat, que s’han concretat en les Jornades 12 hores per Àsia, del passat 12 de febrer, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

Finalment, els recursos disponibles i pendents de definir per a actuacions de postemergència són de 150.000 euros.

El conseller Joan Carretero ha volgut destacar “la solidaritat de la ciutadania i organitzacions catalanes”. “La seva actuació ha estat exemplar i ha sabut respondre a les necessitats”, ha conclòs.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined