El Consell d’Administració de l’Institut Català del Sòl ha aprovat l’adquisició de 120 hectàrees del que serà el nou gran polígon industrial de la ciutat de Lleida. Aquest futur sector, anomenat Torre Blanca-Quatre Pilans, tindrà una superfície aproximada de 250 hectàrees que suposen el doble del Camí dels Frares (116 hectàrees), el darrer polígon desenvolupat per l’Institut Català del Sòl a Lleida i actualment ja exhaurit.

La promoció de Torre Blanca-Quatre Pilans és la resposta que dóna el Govern de la Generalitat a la forta demanda de nou sòl per a usos industrials existent a la zona, tal i com va anunciar el conseller Nadal al sopar anual del Gremi constructors de les Terres de Lleida el passat mes de juliol. Actualment, l’Institut Català del Sòl està en converses amb l’Ajuntament de Lleida per tal de constituir un consorci per el seu desenvolupament. Es preveu que l’any 2006 estigui completat el planejament i el 2007 s’iniciïn les obres d’urbanització.

El nou sector ocuparà uns terrenys molt ben comunicats situats molt a prop del polígon el Camí dels Frares i de la nova Central Integral de Mercaderies de Lleida. En concret, Torre Blanca-Quatre Pilans està situat a peu de la carretera N-240 que comunica Lleida amb Tarragona, a 4 kilòmetres del centre urbà de Lleida i a menys de 8 kilòmetres de l’autopista AP-2.

A més del sector Torre Blanca-Quatre Pilans, l’Institut Català del Sòl està treballant en el desenvolupament de prop de 1.050 noves hectàrees de sòl industrial a les comarques de Lleida distribuïdes en 17 nous polígons.

D’aquests, l’Institut Català del Sòl té en fase d’adjudicació el sector l’avinguda de les Garriques a Cervera amb un total de 5,1 hectàrees i ha adjudicat i iniciarà en breu les obres dels sectors lo Tossalet Roig a Alcarràs amb una superfície de 19,34 hectàrees i la Canaleta II a Tàrrega amb una superfície de 14,48 hectàrees.

Així mateix, l’ Institut Català del Sòl està treballant en la infraestructura de l’aeròdrom que es durà a terme al municipi d’Alguaire amb una superfície aproximada de 367 hectàrees.

Tots aquests nous sectors s’inscriuen en el Programa de Sòl 2005-2008, promogut pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, que té com a objectiu cobrir la demanda de sòl industrial per potenciar la competitivitat del país i contribuir al seu equilibri territorial. El Govern de la Generalitat impulsa aquest potent pla d’activació de sòl residencial i industrial que incidirà de forma efectiva en el desenvolupament econòmic de Catalunya dels propers anys.