Avui s’ha constituït el Consell de la Mobilitat, òrgan consultiu i de participació, àmpliament representatiu, format per les administracions, organitzacions empresarials i sindicals, associacions de consumidors i usuaris i entitats i sectors socials vinculats a la mobilitat. Presidit pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, aquest òrgan està format per una vuitantena de vocals.

En la sessió d’avui, s’ha començat a treballar en les línies d’actuació del Consell, que té com a principals funcions proposar accions per a l’estudi de la mobilitat, informar sobre instruments de planificació i normatives i formular recomanacions en aquesta matèria.

Directrius nacionals de mobilitat

En el marc del desenvolupament de la Llei de Mobilitat, s’han presentat avui els eixos de les directrius nacionals de mobilitat, un instrument de planificació estratègica per a una mobilitat més sostenible i de millor qualitat.

El Consell de la Mobilitat, per mitjà de grups de treball, participarà en l’elaboració d’aquestes directrius; primer, s’analitzaran les dades existents sobre viatges quotidians i no quotidians, distribució urbana de mercaderies, logística i transport de mercaderies de llarg recorregut i de pas. Aquesta anàlisi permetrà mostrar una radiografia de la mobilitat a Catalunya inèdita fins ara, ja que abastarà tot el territori i inclourà el transport de mercaderies.

El treball culminarà el mes d’octubre de 2005 amb la definició d’un pla estratègic que ha de servir per a transformar el model actual de mobilitat a Catalunya. El nou model haurà d’incorporar els valors de la Llei de Mobilitat:

·        Ha de contribuir a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya (i dels visitants)

·        Ha de ser una eina de competitivitat de l’economia catalana

·        Ha de millorar la seguretat en la mobilitat, tot contribuint a reduir els accidents a la xarxa viària

·        Ha d’incorporar els criteris relacionats amb la sostenibilitat i reduir l’impacte ambiental derivat del moviment de persones i mercaderies

·        Ha de ser una eina d’integració social evitant la discriminació per raons de mobilitat.

A més de les directrius nacionals, la Llei de Mobilitat preveu com a eines de planificació els plans directors de mobilitat -que es redactaran un cop establertes les directrius-, els plans específics i els plans de mobilitat urbana.

Altres projectes en curs

En la primera sessió del Consell de la Mobilitat, també s’han tractat projectes en curs com el decret d’avaluació de la mobilitat generada -la mobilitat vinculada als diferents usos previstos en els planejaments urbanístics i als edificis singulars, com centres comercials, hospitals o instal·lacions esportives, per exemple- i l’elaboració d’una enquesta sobre mobilitat quotidiana de cara al 2006.

Finalment, s’ha informat els assistents d’altres qüestions vinculades a la mobilitat  com l’Observatori de la Mobilitat, els Consorcis de transport del Camp de Tarragona, àrea de Girona i àrea de Lleida, i de la futura llei ferroviària de Catalunya.

El consell s’articularà en cinc grups de treball, un per a cada segment de les directrius, i el cinquè dedicat a la millora de l’accessibilitat al lloc de treball, amb especial incidència en l’accessibilitat als polígons industrials.

Accés als polígons industrials

Així, el Consell podrà fer aportacions en el marc del pla que la Generalitat està desenvolupant, juntament amb governs locals i agents econòmics i socials, per incrementar l’ús de mitjans de transport sostenible per accedir al lloc de treball.