El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha aprovat inicialment avui el pla director director urbanístic de la Cerdanya, després de l'informe favorable de la Comissió d'Urbanisme de Catalunya. El Pla és l'instrument que detalla i concreta per als 17 municipis de la comarca, tant gironins com lleidatans, les directrius incloses en el Pla territorial de l'Alt Pirineu i Aran. El Pla director defineix les àrees més aptes per al desenvolupament urbà, protegeix els espais més valuosos i els elements paisatgístics emblemàtics de la Cerdanya i precisa les reserves de sòl necessàries per a les infraestructures del futur.

Ara, el Pla director se sotmetrà a informació pública durant dos mesos, sense comptar el mes d’agost, i a consulta institucional adreçada als ajuntaments durant un altre mes. D’aquesta manera, els ciutadans, les entitats i les institucions del territori tindran la possibilitat de presentar les al·legacions que estimin convenients.

Abans d’aquesta aprovació inicial, ja va ser sotmès a consulta dels municipis implicats un avenç dels objectius i propòsits del Pla per tal que aquests poguessin expressar les seves opinions i formular suggeriments. Catorze dels ajuntaments i la plataforma “Salvem Pedra” van presentar un document.

 El Pla director, amb l’horitzó temporal de l’any 2026, és un instrument de coordinació del planejament urbanístic dels 17 municipis de la comarca que concreta i precisa, de manera més detallada, les directrius del Pla territorial de l’Alt Pirineu i Aran. Aquest Pla territorial, en vigor des de setembre de 2006, comprèn, a més de la Cerdanya, les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran.

Ahir, precisament, es va aprovar inicialment del Pla director urbanístic del Pallars Sobirà i, passat l’estiu, el DPTOP té previst aprovar inicialment el de l’Aran. El Pla director urbanístic de la Cerdanya abasta els 17 municipis de la comarca, que són: Alp, Bellver de Cerdanya, Bolvir, Das, Fontanals de Cerdanya, Ger, Guils de Cerdanya, Isòvol, Lles de Cerdanya, Llívia, Meranges, Montellà i Martinet, Prats i Sansor, Prullans, Puigcerdà, Riu de Cerdanya i Urús.

(El document adjunt detalla el Pla director)