El conseller de PTOP, Joaquim Nadal, ha signat avui l'aprovació definitiva del pla especial urbanístic que permetrà la construcció de la presó de Mas d'Enric al municipi del Catllar, al Tarragonès. El complex ocuparà una superfície de 70,21 hectàrees i tindrà 500 cel·les, amb capacitat de fins a 700 interns, i està dissenyat per tal de minimitzar l'impacte paisatgístic.

El Pla especial urbanístic, redactat pel Departament de Justícia, abasta una superfície de 70,21 hectàrees de sòl no urbanitzable del paratge de Mas d’Enric, amb una edificabilitat neta màxima de 80.000 m2. D’aquesta superfície, l’equipament penitenciari ocuparà 37,22 hectàrees, mentre que altres 28,47 hectàrees constituiran la franja de protecció i 4,52 hectàrees més es reservaran per als nous accessos a la presó.

Descripció del complex

El centre penitenciari estarà organitzat en dos conjunts, formats pels edificis externs, intermedis i interns. Els primers acolliran el control d’accessos, la direcció del complex, els serveis als treballadors i l’aparcament. Pel que fa a les edificacions intermèdies, acolliran els usos propis de la relació entre els presos i l’exterior, com ara ingressos i trasllats o visites.

Finalment, els edificis interiors allotjaran els mòduls residencials i de règim tancat, d’atenció especialitzada, mòdul de sancionats, serveis mèdics, activitats esportives i formatives, bugaderia, cuina, magatzems i tallers.

En conjunt, la presó de Mas d’Enric comptarà amb 500 cel·les, amb una capacitat de fins a 750 interns, i és previst que hi treballin 375 persones. El conjunt d’edificis interiors estarà envoltat d’un mur de protecció de 6 metres d’alçada.

Per tal de reduir l’impacte paisatgístic de la presó, el Pla especial opta per aprofitar l’orografia del terreny perquè els murs de seguretat no siguin tan perceptibles a la vista. A més, els edificis intermedis i exteriors tindran com a màxim tres plantes d’alçada, amb la planta superior construïda lleugerament per sota de la cota natural del terreny.

Una vegada aprovat definitivament el Pla especial urbanístic, que ja va rebre el vist-i-plau ambiental en el seu moment, el Govern presentarà el projecte executiu de la presó. Aquest serà el darrer pas abans de sol·licitar la llicència d’obres. La presó de Mas d’Enric se sumarà als nous centres de Sant Joan de Vilatorrada, Figueres i Tàrrega.