El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica avui l’anunci pel qual s’inicia la licitació de les obres corresponents a 11 actuacions de millora a la xarxa viària, amb una inversió total de prop de 10 MEUR. Aquests projectes consisteixen principalment en reforçaments al ferm i s’emmarquen en les actuacions que està desenvolupant el Departament de Política Territorial i Obres Públiques amb l’objectiu de millorar les comunicacions arreu de Catalunya i d’afavorir la fluïdesa i la seguretat del trànsit.

Alt Pirineu i Aran                                     2 MEUR

Reforçament de ferm a la C-1412b, entre Orcau i Tremp

Les licitacions iniciades avui tenen com a projecte amb major inversió la millora d’un tram d’uns dels principals eixos viaris del Pallars Jussà, a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. La carretera C-1412b forma l’accés al Pallars Jussà des de la Noguera i les comarques centrals, ja que discorre des de Ponts fins al coll de Comiols i Tremp. Aquesta via ha estat objecte de diferents obres de millora entre les quals destaca el tram de nou traçat que correspon a la variant d’Isona, Conques i Figuerola d’Orcau.

L’actuació que ara es licita per un import de 2 MEUR correspon al reforçament del ferm de la C-1412b entre Figuerola d’Orcau i el final de la carretera que se situa a l’encreuament amb la C-13, dins del nucli urbà de Tremp. Les obres comportaran la millora d’uns 11,5 quilòmetres de longitud, als termes municipals d’Isona i Conca Dellà, Talarn i Tremp.

El projecte inclou els elements següents:

- Reforçament de la carretera, en especial de les àrees esquerdades i amb ferm en mal estat. En alguns trams s’efectuarà un fresatge del paviment i un tractament específic de les travesseres de Vilamitjana i Tremp.

 - Neteja de cunetes i obres de drenatge transversal.

 - Construcció de dos murs d’escullera de protecció de despreniments.

- Renovació de barreres de seguretat metàl·liques i de la senyalització vertical i horitzontal. Es preveu que les obres s’adjudiquin el desembre vinent i s’iniciïn durant la primavera de 2006, amb un termini d’execució de 5 mesos.

Ponent                                                  1,47 MEUR

Reforçament de ferm a la C-12, entre Castelló de Farfanya i les Avellanes i Santa Linya

La comarca de la Noguera també veurà millorada una de les seves carreteres ja que amb l’objectiu de reparar el paviment de la carretera C-12 al seu pas pel tram del monestir de les Avellanes, el DPTOP ha impulsat els treballs de reforçament de ferm en un tram de sis quilòmetres entre els municipis de Castelló de Farfanya i les Avellanes i Santa Linya. Avui s’ha obert la licitació d’aquests treballs, que suposaran una inversió d’1,47 MEUR.

Els principals elements de l’obra corresponen a:

- Reparació de l’enfonsament del terraplè de la carretera a uns 800 metres al nord de l’encreuament amb el Monestir de les Avellanes. En aquesta zona es refarà un tram d’uns 110 metres de la carretera.

 - Reforçament general del paviment de la carretera.

 - Millora del drenatge.

- Senyalització horitzontal i vertical.

- Renovació de barreres de seguretat metàl·liques.

Els treballs s’adjudicaran el desembre vinent i començaran durant la primavera de 2006. La durada prevista de les obres és de 4 mesos.

Terres de l’Ebre                                   2,1 MEUR

Reforçament de ferm a la C-12, entre Ascó i Flix

A les Terres de l’Ebre, el tram de la C-12 situat entre Garcia i Ascó ha estat objecte d’unes obres de millora i condicionament que han conclòs enguany, amb una inversió de 15,3 MEUR. Ara es liciten les obres de reforçament del paviment del tram de la C-12 situat a continuació, entre Ascó i Flix, per un import d’1,4 MEUR.

Les obres previstes abasten un tram d’uns 7,3 quilòmetres. El tram s’inicia al nord d’Ascó, un cop passat el pont sobre el riu Ebre, i finalitza al nord de Flix, després de l’encreuament amb la carretera C-233. A més del reforçament del ferm, els treballs inclouran la millora del drenatge, la senyalització i les barreres de seguretat.

Es preveu que les obres s’adjudiquin el desembre vinent i s’iniciïn durant la primavera de 2006, amb un termini d’execució de 4 mesos.

Reforçament de ferm a la N-230b, entre el Pinell de Brai i Prat de Comte

A la Terra Alta, el DPTOP ha previst reforçar el ferm de la carretera N-230b entre el Pinell de Brai i el terme municipal de Prat de Comte, en un tram de 8 quilòmetres. Avui s’ha iniciat la licitació de les obres, que compten amb un pressupost de 775.000 euros.

Els treballs, que s’adjudicaran el desembre vinent, podrien començar la primavera de 2006. El termini d’execució és de 4 mesos.

El projecte comportarà les millores següents:

- Reforçament de la carretera en especial de les àrees esquerdades i amb ferm en mal estat. Es farà un reforçament general de tot el ferm amb diferents gruixos d’aglomerat segons els trams. Es reciclarà in situ l’aglomerat existent.

- Condicionament dels camins d’accés a la carretera i de les zones de descans.

- Senyalització horitzontal.

Àmbit Metropolità                                   3 MEUR

Reforçament de ferm a la C-31c, entre Sant Boi i el Prat

L’àmbit metropolità inclou diverses licitacions. La més destacable des del punt de vista de l’import és el reforçament de la C-31c entre Sant Boi de Llobregat i El Prat de Llobregat. Cal recordar que la carretera C-31c és la via desdoblada que connecta l’autovia de Castelldefels o C-31, al Prat de Llobregat, amb l’inici de l’autopista C-32 a Sant Boi de Llobregat. L’objecte de l’actuació que ara es licita és el conjunt d’obres necessàries per tal de millorar les condicions per al trànsit en els tres quilòmetres de la C-31c, tant pel que fa al ferm, el drenatge, la senyalització horitzontal i vertical, l’abalisament i la seguretat vial.

Es preveu que les obres, que compten amb un pressupost d’1,25 MEUR, s’adjudiquin el desembre vinent i s’iniciïn durant la primavera de l’any 2006, amb un termini d’execució de 4 mesos i mig.

Millora del ferm a la C-59, entre Sant Quirze de Safaja i Moià

La carretera C-59 va ser objecte d’unes obres, que van finalitzar l’any passat, de condicionament i millora del tram situat entre el nord de Sant Feliu de Codines i l’accés a Sant Quirze Safaja. Ara, es preveu la millora del paviment del tram situat a continuació, entre l’accés a Sant Quirze Safaja i el nucli urbà de Moià.

 El tram on s’actuarà té una longitud d’uns 10 quilòmetres i se situa als termes municipals de Sant Quirze Safaja, Castellterçol i Moià. Les obres projectades són les següents:

- Afermat general de la calçada i vorals, amb la reparació de les àrees esquerdades i amb el ferm en mal estat. A les travesseres urbanes de Moià i Castellterçol es duran a terme fresatges previs del paviment i apedaçats puntuals.

- Neteja de passos salvacunetes i del drenatge transversal, així com construcció de noves cunetes formigonades.

- Millora de la senyalització i de les barreres de seguretat. Les obres han sortit a licitació avui amb una inversió prevista de 980.000 euros i es preveu que s’adjudiquin el desembre vinent. S’iniciaran durant la primavera de l’any 2006 i tindran una durada de 4 mesos.

Millora del ferm a la C-17, a Montcada i Reixac

Actualment, el paviment de la carretera C-17 en el tram situat entre la Cimentera i el pont sobre el riu Ripoll (poc abans d’arribar al nucli de Montcada i Reixac), presenta un estat de deteriorament del paviment i a més correspon al darrer tram on encara no s’ha millorat el paviment d’aquest sector de la C-17 mitjançant les actuacions fetes durant els darrers anys.

El tram de l’actuació que s’ha licitat avui té una longitud de 2 quilòmetres i se situa al terme municipal de Montcada i Reixac. L’objecte de les obres necessàries per tal de deixar en condicions normals de transitabilitat el tram de la carretera pel que fa al ferm, drenatge, senyalització horitzontal i vertical i sistemes de contenció de vehicles.

Les obres projectades són les següents:

- Afermat de la calçada i vorals.

- Neteja de cunetes en formigó així com execució de noves cunetes formigonades i passos sota barrera de formigó de la mitjana.

- Reposició de la senyalització horitzontal i renovació de la senyalització vertical.

- Renovació de barreres de seguretat metàl·liques.

Es preveu les obres s’adjudiquin el proper mes de desembre. El pressupost és de 440.000 euros. Està previst que aquestes obres s’iniciïn durant la primavera de l’any 2006, amb un termini d’execució de 4 mesos.

Millora a la N-152a, a les Franqueses del Vallès

Avui també s’ha iniciat la licitació de les obres per a la millora del ferm en un tram de cinc quilòmetres de la carretera N-152a al seu pas pel terme municipal de les Franqueses del Vallès. Les obres tenen un pressupost de 254.000 euros i una durada prevista d’un mes i mig.

La carretera N-152a és l’antiga carretera que passava pel centre de Granollers, pels nuclis del Corró d’Avall i Llerona (al terme municipal de les Franqueses del Vallès), i pel centre de la Garriga. Actualment la N-152a no fa les funcions de carretera de llarg recorregut, que estan desenvolupades per la C-17, sinó que és un vial de connexió urbana.

El tram objecte de l’actuació s’inicia a la Ronda Nord de Granollers i s’acaba en el límit entre els termes municipals de les Franqueses del Vallès i de la Garriga. La longitud aproximada del tram que es reforçarà és de 4,8 quilòmetres.

Les principals actuacions previstes són:

- Apedaçat general de la carretera N-152a, amb diferents tipus de solucions de tractament dels punts més deteriorats que inclouen el fressat del paviment i la reparació de flonjalls amb l’enderroc del ferm existent.

- Segellat de fissures amb massilla asfàltica de betum modificat amb cautxú.

- Reposició de la senyalització horitzontal afectada per l’apedaçat.

Es preveu que les obres s’adjudiquin el proper mes de desembre. Està previst que s’iniciïn durant la primavera de l’any 2006, amb un termini d’execució d’un mes i mig.

Reducció d’impacte a la C-32, a Esplugues de Llobregat

EL DPTOP ha iniciat avui la licitació dels treballs Instal·lació de barreres acústiques a la carretera C-32, a Esplugues de Llobregat, per 74.000 euros. El termini d’execució és de quatre mesos. La carretera C-32 , o Ronda de Dalt, al seu pas per Esplugues de Llobregat produeix un impacte sonor sobre els habitatges situats a la confluència dels carrers Vidal i Ribas, Tierno Galván, Lleialtat i avinguda Ciutat de l’Hospitalet. L’objecte de l’actuació és la col·locació d’una pantalla acústica per tal disminuir l’impacte acústic sobre els edificis propers a la Ronda. En total són 84 metres lineals d’apantallament acústic de 2,50 metres d’alçada de formigó porós fonoabsorbent.

Es preveu que les obres s’adjudiquin el proper mes de desembre. El pressupost és de 74.000 euros. Està previst que s’iniciïn durant primer trimestre de l’any 2006, amb un termini d’execució de 4 mesos.

Comarques centrals                           787.000 euros

Reforçament de ferm de la B-231, als Hostalets de Pierola

La carretera B-231 uneix Esparreguera (Baix Llobregat) i els Hostalets de Pierola (Anoia), amb una longitud d’uns 15 quilòmetres. Actualment, estan en fase d’inici les obres de millora del tram d’aquesta via al nucli urbà d’Esparreguera, amb la construcció d’un nou pont sobre el torrent Mal.

La millora al paviment de la B-231 s’ha dividit en dues obres diferents, la primera, de la qual s’ha iniciat la licitació recentment, correspon al tram més proper a Esparreguera. La segona, que correspon al més proper als Hostalets de Pierola, es licita ara. Aquest tram abasta cinc quilòmetres. El pressupost és de 787.000 euros i es preveu l’inici d’obres a la primavera del 2006 amb un termini d’execució, de quatre mesos.

El tram objecte de les obres de reforçament del ferm té una longitud d’uns 5 quilòmetres. L’actuació s’inicia al PK 6,16, prop de la central elèctrica, i s’acaba a l’encreuament amb el camí GR-172 d’accés a Pierola.

Les obres inclouen els elements següents:

- Afermat de la calçada i vorals,

- Neteja de cunetes en terres i formigó així com execució de noves cunetes formigonades.

- Reposició de la senyalització horitzontal i renovació de la senyalització vertical.

Camp de Tarragona                           375.000 euros

Reforçament de ferm a la C-37, a Valls

Finalment, avui s’han licitat les obres de reforçament del ferm d’un tram d’1,5 km de la carretera C-37 al costat del Polígon industrial de Valls. El pressupost és d’uns 375.000 euros i es preveu que s’iniciïn la primavera de l’any vinent amb una durada de quatre mesos.

La carretera C-37 és la carretera que va des de Valls al Pla de Santa Maria i a l’autopista AP-2. Quan la carretera C-37 surt del nucli de Valls i a partir de la rotonda aixecada de l’enllaç amb la carretera N-240, la carretera passa a ambdós costats del polígon industrial de Valls, amb un tronc central i unes calçades laterals.

L’actuació prevista té per objectiu el reforçament del ferm. Les obres projectades són les següents:

- Reforç del ferm

- Enderroc de la vorada existent entre la carretera i les calçades laterals i disposició de nova vorada a una alçada superior.

- Renovació de la senyalització horitzontal i vertical.