El Departament de Política Territorial i Obres Públiques subvencionarà una actuació coordinada dels ajuntaments d’Albanyà, Beuda i Cabanelles, a les comarques de l’Alt Empordà i la Garrotxa, per arranjar el camí del Santuari de la Mare de Déu del Mont. Aquest projecte de millora té un pressupost de 12.000 euros.

La carretera d’accés al Santuari de la Mare de Déu del Mont té un flux de trànsit bastant important a causa de l’arrelada tradició d’aquest temple i del seu valor paisatgístic, amb una ubicació que permet una visió panoràmica de l’Empordà i la Garrotxa.

Com a conseqüència d’un ús continuat, la via requereix d’actuacions periòdiques de manteniment i conservació que els municipis de Cabanelles, Beuda i Albanyà, pels quals transcorre i que en són els titulars, difícilment poden assumir amb els pressupostos municipals ordinaris. Al mateix temps, es tracta d’una actuació supramunicipal que requereix de la col·laboració de tots tres ajuntaments.

La carretera té una longitud de 19 quilòmetres i una amplada de 4 metres de mitjana i està tota pavimentada amb aglomerat asfàltic. Malgrat això, alguns punts del camí, conforme aquest guanya alçada i pendent, presenten un mal estat de conservació i també s’ha detectat una invasió progressiva de la vegetació sobre la calçada. Aquests fets aconsellen una actuació urgent de millora i condicionament.

Atractiu turístic

El Santuari de la Mare de Déu del Mont representa un notable atractiu turístic i, des d’aquest punt de vista, contribueix  al coneixement i a la dinamització econòmica d’una zona amb unes característiques orogràfiques i de població que constitueixen un handicap per al seu desenvolupament.

Per aquests motius, i atenent a la condició de municipi de muntanya d’Albanyà i Beuda, el DPTOP ha resolt subvencionar l’arranjament de la via d’accés al santuari, amb un pressupost d’uns 12.000 euros.

6 de maig de 2005