Des d’avui dijous 22 fins el proper 29 de setembre Catalunya celebra un any més la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Durant aquesta setmana es faran més de 500 activitats en 88 municipis catalans amb l’objectiu de donar un nou pas per a la conscienciació de l’opinió pública sobre la necessitat d’una nova mobilitat urbana, que eviti els efectes negatius derivats de l’ús inadequat del cotxe a la ciutat.

A Catalunya, la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura és promoguda per la Comissió Institucional, constituïda l‘any 1999, any en què es va convocar, per primer cop el dia sense cotxes, anomenat per aquesta ocasió “el dia de l’autoreflexió”. A Catalunya, es va convocar la Setmana de la Mobilitat Sostenible l’any 2001. L’any 2002, la resta de països europeus adherits a la jornada sense cotxes també va organitzar una Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible. D’aquesta manera, Catalunya celebra aquests dies la Setmana de la Mobilitat conjuntament amb més de 30 països i 1300 ciutats de tot Europa.

La Comissió Institucional de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura està integrada per: la Generalitat de Catalunya, les diputacions de Barcelona, de Girona i de Lleida, Cilma (Consorci d’iniciatives locals per al medi ambient de Girona), la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, els ajuntaments de Barcelona, de Girona, de Lleida i de Tarragona, l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona, la Fundació RACC, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, P(A)T Prevenció d’Accidents de Trànsit i la Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta. Enguany, un total de 88 municipis i 39 entitats i empreses, incloent-hi els membres de la Comissió, s’han adherit a la celebració de la Setmana de la Mobilitat.

A la ciutat de Barcelona, a causa de la coincidència amb les festes de la Mercè, la celebració es farà durant la setmana del 26 de setembre al 2 d’octubre.

Principals actes programats

Aquesta Comissió ha organitzat un seguit d’actes per aquests dies amb els següents objectius:

 Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’emissió de gasos amb l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.

 Sensibilitzar el ciutadà sobre els impactes ambientals del transport i informar-lo sobre les seves diferents modalitats.

 Incrementar les oportunitats perquè els ciutadans puguin usar els mitjans de transport alternatius al cotxe.

 Oferir a la ciutadania la possibilitat de redescobrir la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.

Així, durant aquests dies tindran lloc a 88 ciutats catalanes més de 500 activitats diferents, entre les quals destaquen les següents:

Al carrer tots hi pintem: per tal de reivindicar el carrer com un espai de mobilitat pels vianants, els nens i nenes pintaran algun tram de carrer a 22 ciutats catalanes per expressar lliurement mitjançant dibuixos, missatges relacionats amb la mobilitat sostenible. A Barcelona, pintaran en un tram del Passeig de Gràcia (26 de setembre).

Camins escolars: algunes ciutats han adequat itineraris perquè els nens vagin còmodament a peu a l’escola. Barcelona estrenarà el nou camí escolar del centre Orlandai i també presentarà la nova senyalització per a vianants al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Com ens movem: en el marc d’aquesta setmana es presentarà l’Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner 2005 mitjançant la qual sabrem els fluxos de moviment interurbà i urbà a l’àrea metropolitana de Barcelona. Una eina molt útil per a conèixer l’evolució de la mobilitat i comprendre les necessitats de transport que existeixen (27 de setembre).

Potenciar el transport públic: durant aquesta setmana es duran a terme diversos actes per potenciar el transport públic:

 Cursa de transports: s’organitzarà una cursa de modes de transport amb l’objectiu de comparar el temps que diferents mitjans utilitzats a la ciutat triguen per a realitzar el mateix recorregut. A més, es contrastaran els costos que cada mitjà de transport genera, i no només a la butxaca de l’usuari sinó també a nivell mediambiental, acústic, de seguretat etc. (27 de setembre).

 Amb bus al polígons: Durant aquesta setmana es posarà en marxa una nova línia d’autobusos que arribarà al Polígon Industrial de Viladecavalls. Aquesta actuació s’emmarca en el programa que duu a terme la Generalitat en el marc del Pacte per la Competitivitat per apropar el transport públic als polígons industrials (29 de setembre).

 La integració tarifària a Lleida: es presentarà el Pla de serveis que significarà un augment substancial del transport públic a l’àrea de Lleida i la propera integració tarifària que prepara el futur Consorci del Transport de Lleida (30 de setembre).

 La implantació del Tramvia: es farà pública l’enquesta de satisfacció dels usuaris del Tramvia (30 de setembre).

 Nou carril Bus: s’obrirà un nou carril bus a l’avinguda Meridiana de Barcelona, en sentit entrada, entre Fabra i Puig i Aragó.

A la ciutat en bici: per tal de potenciar i reivindicar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport sostenible i segur es fan nombroses bicicletades a moltes ciutats catalanes. A Barcelona, a més, es presenta una prova pilot d’un sistema de registre de bicicletes per a facilitar la localització de la bici en cas de pèrdua o robatori (28 de setembre).

La mobilitat i el medi ambient: el proper 28 de setembre es celebrarà la Jornada de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Enguany gira al voltant de la recent entrada en vigor del Protocol de Kyoto que obliga a plantejar-nos nous reptes en l’àmbit de la mobilitat. Els darrers anys, el consum energètic del sector del transport ha anat creixent; per tant, qualsevol política eficaç de reducció de la concentració de CO2 atmosfèric ha d’incloure una bona gestió de la mobilitat, la qual cosa comporta intervenir sobre les emissions procedents d’aquest sector. En el marc d’aquests jornades es lliuraran els Premis a la Mobilitat Sostenible i Segura a entitats, organismes públics i empreses que han desenvolupat activitats o programes destacats a favor d’una mobilitat millor des del punt de vista de seguretat, ambiental, social i econòmic, és a dir més sostenible.

Conducció econòmica i segura: una conducció més suau i econòmica, que eviti frenades i acceleracions brusques, amb velocitat moderada i seguint les normes de circulació, evita nombrosos accidents i emissions de CO2. En aquest sentit, durant la setmana també es realitzaran activitats de conscienciació i informació ciutadana. Així, s’impartiran cursos de conducció econòmica a Lleida, Vic i Barcelona (22 setembre), es presentarà el nou vehicle de control de la disciplina viària de la Guàrdia Urbana de Barcelona (29 de setembre), els panells informatius de les rondes incorporaran un nous sistema tecnològic per oferir temps de recorregut, es realitzarà una activitat per a premiar els vehicles que utilitzin correctament el cinturó de seguretat per Barcelona (30 de setembre) i es celebrarà el Ral•li Solar Barcelona 2005, amb vehicles elèctrics i solars (25 de setembre).

Aquestes són només algunes de les principals activitats que es duran a terme aquests dies. El programa íntegre de les activitats de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura es pot consultar a les pàgines web següents: http://www.gencat.net/mediamb/ea/mobilitat/setmana.htm

http://www.bcn.es

El Joc de la mobilitat

Enguany els ciutadans de l’Àrea Metropolitana de Barcelona podran participar en el Joc de la mobilitat. El joc es proposa com una activitat per contribuir d’una manera divertida a la sensibilització dels ciutadans envers la mobilitat.

El joc consisteix a respondre un qüestionari amb preguntes sobre diferents àmbits relacionats amb la mobilitat a peu, motocicleta, bicicleta, cotxe, transport públic, seguretat viària i sostenibilitat. El sol fet de lliurar el cupó emplenat donarà dret a rebre un petit obsequi. El cupó amb les dades triades i les dades del participant s’haurà de lliurar entre el 26 de setembre i el 7 d’octubre en els diferents punts de recollida.

Els premis seran atorgats per les institucions operadores de transport i entitats patrocinadores del Joc de la mobilitat i van des de targetes de transport, a un cap de setmana a Núria, una bicicleta Brompton o fins i tot, un viatge a Disneyland París. El sorteig es farà el proper 17 d’octubre.

Campanyes

Deixar el cotxe és cada cop més fàcil: la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una campanya per tal de convidar als ciutadans a provar de deixar el cotxe a casa i descobrir que moure’s en transport públic, a peu o en bicicleta és còmode, ràpid i fàcil.

Tot Barcelona amb la Setmana de la Mobilitat: L’Ajuntament de Barcelona ha realitzat una campanya de comunicació en la qual convida els ciutadans a participar en les diferents activitats de la Setmana per tal de difondre els principis de la mobilitat sostenible. La campanya serà visible per tota la ciutat en banderoles i "opis" -plafons informatius-, a més d’anuncis en premsa escrita i falques de ràdio.

Aquestes són només algunes de les campanyes que s’han posat en marxa. Durant aquesta setmana, des del centre d’informació Transmet, també es donaran consells sobre el bon ús i el civisme en el transport públic i nombrosos ajuntaments de tot Catalunya han engegat campanyes de conscienciació informació i participació ciutadana en aquesta Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura.

Informació i fotografies aquí