La construcció és un dels sectors econòmics amb més impacte ambiental, sobretot pel que fa al volum de residus que produeix: 6.670.000 tones anuals a Catalunya. Això vol dir més d’una tona per habitant i any, el doble de la brossa domèstica que generem. A més, la construcció també és responsable del 50% de les emissions de CO2 i consumeix el 60% de la matèria primera extreta de pedreres.
El fet de consumir grans quantitats de matèries primeres i generar alhora grans quantitats de residus fa necessari revisar el procés constructiu i considerar l’ús de materials reciclats a partir de residus. La Jornada, organitzada pel Centre Català del Reciclatge de l’ARC i el COAC, informa sobre l’estat actual i les noves perspectives pel que fa tant als residus de la construcció com a l’ús de materials reciclats.
Dilluns passat, 23 de gener, es va celebrar una primera Jornada, centrada en la gestió dels residus de la construcció, la seva minimització i el seu reaprofitament. En aquesta segona Jornada, el tema central és l’oferta que actualment hi ha a Catalunya de materials i productes reciclats per a la construcció, un tema especialment rellevant en vista de la propera aprovació per part del Govern del Decret d’adopció de criteris d’ecoeficiència en els edificis.
Informar i trencar tabús. La Jornada pretén trencar els tabús que envolten els productes reciclats, com ara: no hi ha oferta, manca informació, la qualitat no està garantida, ni tampoc la seva bondat ambiental (etiquetatge)... Així, les ponències tracten els aspectes legals i tècnics, les ecoetiquetes i els sistemes de gestió ambiental relacionats amb aquests productes i que fan que, ja avui dia, els que hi ha al mercat reuneixin totes les garanties legals i tècniques. M. José Sarrias, de la Direcció General de Qualitat Ambiental, Pilar Chiva, directora del Centre Català del Reciclatge, Enric Vázquez, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya, i els arquitectes Oriol Poch, Arturo Frediani i Teresa Batlle, així com representants de l’empresa ZICLA, presentaran els diversos vessants d’aquest mercat a Catalunya, entre les 16 i les 20 h, a la seu del Col•legi d’Arquitectes de Catalunya.
Què puc comparar i exigir avui dia? Per tal de demostrar que ja avui dia la situació al nostre país és ben diferent, la Jornada s’acompanya d’una mostra d’empreses que comercialitzen productes reciclats a Catalunya, com ara:
• Mobiliari urbà (bancs, baranes, fonts...) i plaques de cocció fabricats amb un 20-30% de vidre reciclat; rajoles ceràmiques amb 70% de residus de vidre.
• Àrids i formigó per a la construcció amb un 100% de residu reciclat.
• Tapes de sanitari, materials aïllants, perfils plàstics, paviments, pantalles acústiques i mobiliari urbà elaborats amb plàstic 100% reciclat.
• Paviments que empren ciments fabricats amb un 80-90% de residus.
• Panells semirígids d’alta densitat fabricats amb un 90% de residus de paper.
• Pissarra sintètica per a teulades i revestiments de façanes a partir de prop del 90% de cautxú reciclat.
• Correcció acústica de parets i sostres amb plaques de guix recobertes de cautxú reciclat (100% de residus de pneumàtics).
La Jornada té l’objectiu de difondre aquests temes entre constructors i arquitectes amb vista al nou Decret d’adopció de criteris d’ecoeficiència en els edificis, que el Govern aprovarà en els propers dies. Dos dels àmbits del Decret fan referència a paràmetres d’ecoeficiència relatius als residus, i als materials i sistemes constructius. En aquest sentit, el Decret contempla:
• Utilitzar almenys un producte obtingut del reciclatge de residus (residus de la construcció, d’escumes, pneumàtics, etc.) per a subbases, paviments, panells aïllants i altres usos.
• En el cas que hi hagi una fase de demolició prèvia, cal reutilitzar els residus petris generats en la construcció del nou edifici.
• Almenys una família de productes emprats en la construcció de l’edifici haurà de disposar d’un distintiu que n’acrediti la qualitat ambiental.
• Caldrà incorporar al projecte executiu un pla de gestió de residus de la construcció, en què es defineixi la tria o recollida selectiva que es farà a l’obra, especificant-ne la reutilització in situ.
Més informació: vegeu el programa adjunt de la Jornada en PDF.