Els expedients que es van traslladar als ajuntaments feien referència a infraccions que no havien prescritEl Departament tipifica les infraccions comeses d’acord amb la Llei 22/2003, de protecció dels animals, que regula a Catalunya l’ús del vesc per a la caça del tord

A principis de l’any 2005, els Serveis Territorials de Medi Ambient i Habitatge a les Terres de l’Ebre van iniciar un conjunt d’expedients sancionadors que tenien causa en denúncies presentades per incompliment de les condicions de l’autorització de caça del tord amb vesc (manca d’autorització i/o ús de reclam elèctric), durant el mes d’octubre de 2004.

Tots els expedients es van tramitar d’acord amb la normativa vigent que regula el procediment sancionador a Catalunya. Després de seguir tots els tràmits d’aquests procediments sense interrupció, el director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, òrgan competent per resoldre l’expedient, va qualificar les accions com a infraccions lleus de la Llei 22/2003, de protecció dels animals, per entendre que aquesta normativa és la que regula aquest tipus de pràctica cinegètica a Catalunya. Seguidament, se’n va donar trasllat als ajuntaments competents perquè imposessin les sancions pertinents, després d’haver-ne informat als alcaldes.

Les infraccions lleus previstes a la Llei 22/2003, de protecció dels animals, prescriuen en el termini de sis mesos. Aquest termini de prescripció, tal com preveu la Llei del procediment administratiu, s’interromp per la iniciació d’un procediment sancionador. Per tant, el termini de prescripció de les infraccions per caça amb barraca va quedar interromput arran de l’inici dels procediments sancionadors per part del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

D’altra banda, cal recordar que s’han seguit 17 procediments judicials per desobediència a l’autoritat pels fets ocorreguts durant el mateix període de 2004 en què el Departament de Medi Ambient i Habitatge va impulsar-ne l’acusació. Fins ara s’han dictat 13 sentències condemnatòries que han imposat multes que van des dels 60 fins als 600 euros.