Membres del Departament de Medi Ambient i Habitatge han localitzat i retornat al centre 10 visons europeus i 2 llúdrigues però queda pendent trobar un últim visó

Tècnics del Departament de Medi Ambient i Habitatge amb la col•laboració del Cos d’Agents Rurals ha recuperat avui la pràctica totalitat dels exemplars de visó europeu i llúdriga que van desaparèixer la nit de divendres a dissabte del centre de fauna que el Departament de Medi Ambient i Habitatge té al Pont de Suert, Lleida. Uns desconeguts van assaltar el recinte i van deixar anar alguns animals, concretament 11 visons europeus i 2 llúdrigues. Els visons formen part del programa europeu Life de recuperació del visó. Inicialment, l’assalt va fer témer per la continuïtat del programa, tot i que al centre quedaven encara prou exemplars com per garantir-ne la continuïtat.

Entre ahir i aquest matí, però, membres del Departament de Medi Ambient i Habitatge han recuperat i retornat al centre 10 visons europeus i 2 llúdrigues. D’aquesta manera, només queda pendent de localitzar un visó femella que les autoritats esperen poder recuperar en les pròximes hores. No obstant això, la presència d’aquest exemplar al medi no suposa cap perill ni per a la resta d’animals, ni per a la zona. Aquests visons de fauna autòctona que acostumen a pesar menys d’un quilogram, són animals sanitàriament controlats i lliures de malalties. La celeritat amb què s’ha actuat i la ràpida localització dels exemplars de visó europeu han permès, d’una banda, garantir la supervivència d’aquests animals que per si sols no haurien pogut sortir endavant i, de l’altra, mantenir les previsions del programa Life. El fet d’haver instal•lat durant el cap de setmana una cinquantena de caixes trampa de captura en viu ha facilitat molt les tasques de recuperació dels animals.

El visó europeu

El visó europeu és, juntament amb el linx ibèric, l’únic mamífer carnívor endèmic d’Europa i és, després del linx, el carnívor més amenaçat d’aquest continent, per la qual cosa mereix la màxima atenció a escala mundial. A l’Estat està catalogat com a “en perill d’extinció”, la màxima categoria d’amenaça en el Catàleg nacional d’espècies amenaçades.

Fins a finals del segle XIX era abundant a tot Europa, però actualment només ocupa menys del 10% de la seva distribució històrica, i ha desaparegut de més de 20 països. Els experts consideren que en els propers anys podria extingir-se si no es prenen mesures urgents per evitar-ho. Actualment, només en sobreviuen tres poblacions: la població oriental, situada principalment a Rússia; la població del delta del riu Danubi, a cavall de Romania, Ucraïna i Moldàvia; i l’occidental, situada entre el sud-est de França i el nord d’Espanya. Aquesta darrera és la població en la qual es dipositen les majors esperances de conservació mundial de l’espècie, ja que la resta de poblacions estan molt amenaçades i en disminució constant.

Es creu que sobreviuen uns 500 exemplars adults en llibertat a tot l’Estat espanyol.

El programa de cria en captivitat

El programa de cria en captivitat s’emmarca en el programa Life de conservació del visó europeu impulsat per totes les comunitats autònomes amb presència de l’espècie i el Ministeri de Medi Ambient. El programa es va iniciar el 2004 amb la captura dels exemplars fundadors i el seu transport al centre de cria que es va construir al Pont de Suert. El programa en captivitat està proporcionant una gran informació sobre l’espècie amb implicacions importants per a la seva conservació en el medi natural.

Durant l’any 2005 es van obtenir les primeres 18 cries nascudes en captivitat al nucli occidental i en la darrera campanya reproductiva, la del 2006, en van néixer 31. Per tant, en aquests dos anys, el nombre de cries nascudes en captivitat ascendeix a 49 i han participat en la reproducció tots els exemplars fundadors del programa originaris de La Rioja, Àlaba, Burgos i Navarra.

Les cries obtingudes durant el 2006 s’uneixen a l’estoc reproductor del programa amb la finalitat de garantir els objectius del projecte: conservar la diversitat genètica de l’espècie i disposar d’animals per a la recuperació de l’espècie en el medi natural.