Aquesta informació climàtica és de gran utilitat per a tots els sectors socioeconòmics condicionats pel temps i el clima

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Joan Pallisé, han presentat aquest matí la nova publicació en cd-rom Mapes de precipitació màxima diària esperada a Catalunya per a diferents períodes de retorn.

Es tracta d’una nova eina que permet conèixer la periodicitat estimada de les pluges extremes diàries a cada zona geogràfica concreta. En el cas de Catalunya, el seu clima mediterrani es caracteritza, entre altres trets, per una pluviometria molt irregular. Amb l’objectiu de conèixer les característiques pluviomètriques, s’acostuma a fer el càlcul de les precipitacions màximes diàries per a diferents períodes de retorn.

Aquesta informació climàtica és d’utilitat per a un gran ventall de disciplines i sectors socioeconòmics. Així, als sectors històricament condicionats pel temps i el clima, com ara l’agricultura, la pesca o la navegació marítima, amb el pas del temps s’hi han anat afegint altres disciplines com el disseny d’infraestructures, la planificació territorial, la gestió del medi ambient i l’explotació dels recursos naturals i de les energies renovables, o activitats més lúdiques com el turisme, les activitats de lleure a l’aire lliure, etc.

Una de les aplicacions concretes dels mapes, des del punt de vista de la gestió hidrològica, és la seva utilitat a l’hora de dur a terme la planificació i la gestió de les avingudes dels rius de Catalunya. Per això cal conèixer la periodicitat en què es donen fenòmens de pluja extrema. Les entitats responsables de la gestió hidrològica del país normalment treballen amb diversos cabals associats a aquests períodes de retorn. La seva determinació permet, d’una banda, limitar la llera fluvial, ja que en funció del cabal dominant queda definida, per exemple, la forma de la llera principal del riu. D’altra banda, també permet delimitar les infraestructures de sanejament i d’endegaments.

Un altre exemple de la seva aplicació fa referència a la gestió de residus. En aquest cas, disposar d’una recopilació fiable i actualitzada de dades climàtiques de precipitació màxima diària permet millorar el disseny de les diferents instal•lacions de tractament, dissenyar adequadament els dipòsits controlats de disposició de residus, i calcular i verificar el dimensionament de les xarxes separatives de pluvials i de les basses de pluvials i de les de lixiviats.

Aquesta nova eina climàtica ha estat elaborada conjuntament pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la Universitat de Barcelona (UB) i investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).