Gabriel Jover, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i Manel Hernández, gerent de l’Agència de Residus de Catalunya, han presentat aquest matí el Pla estratègic de tractament de residus en l’àmbit del Gironès a les oficines dels Serveis Territorials a Girona

L’acte s’ha emmarcat en la reunió de la Comissió de Seguiment del Pla estratègic de tractament dels residus en l’àmbit del Gironès (PERG), dins la zona d’influència de la ciutat de Girona. Hi han assistit Anna Pagans, alcaldessa de Girona; Jaume Torramadé, alcalde de Salt; Nicolás Pichardo, alcalde de Sarrià de Ter; Gabriel Casas, president del Consell Comarcal del Gironès, i Pere Bosch, diputat de Medi Ambient. L’objectiu de la reunió era doble: presentar el Pla estratègic, i iniciar el procés per constituir un ens gestor per desenvolupar-lo.

El document incorpora una diagnosi de la gestió de la brossa al Gironès, la previsió de com evolucionarà en els propers anys i una proposta d’actuacions i d’instal•lacions de tractament d’acord amb el que estableix el Pla d’acció per a la gestió de residus municipals a Catalunya 2005-2012.

El Pla català prioritza la prevenció i la recollida selectiva, i estableix uns objectius de recollida per al 2012 del 55% de la matèria orgànica, el 75% del paper i el vidre, i el 25% dels envasos lleugers. A més, també estableix el tractament de la fracció restant, que és la bossa d’escombraries que conté tot allò que no es recull selectivament. Fins ara, la resta anava directament a dipòsit controlat o incineradora.

El nou model de gestió de la brossa a Catalunya estableix que la resta ha de passar per un procés de triatge per tal de recuperar la matèria orgànica, paper, vidre, plàstics i metalls que s’hi contenen. El residu no aprofitable –el rebuig– s’incinera, o bé s’empaqueta en bales cobertes de polietilè que es porten a dipòsit controlat. El tractament de la resta comporta, doncs, la reducció de la quantitat de rebuig i, a més, que aquest rebuig sigui menys reactiu, ja que conté menys del 15% de matèria orgànica.

D’entre les instal•lacions previstes al Pla estratègic del Gironès hi ha, doncs, una planta de tractament de resta. A més de les instal•lacions, l’altre gran capítol del Pla estratègic ha estat l’anàlisi dels diferents sistemes de recollida selectiva per tal de decidir quins serien els més eficients per als municipis gironins depenent de factors demogràfics i urbanístics.

El Gironès va produir el 2004 82.000 tones de brossa, de les quals es va recollir selectivament prop del 23,5%, dos punts per sota de la mitjana catalana, que se situa en el 25,6%. El 76,5% restant és la brossa barrejada que va a la planta d’incineració de Camprodà o al dipòsit controlat de Solius, a Llagostera. L’objectiu és que d’aquí al 2012 tan sols vagi a disposició final el 30% de la brossa.

La redacció del PERG és fruit del conveni de col•laboració signat el setembre de 2004 entre l’ARC, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal del Gironès i l’Ajuntament de Girona. El PERG ha tingut un cost total de 58.000 euros. L’ARC n’ha finançat el 50%; la Diputació, el 45%; l’Ajuntament, el 5%, i el Consell Comarcal, al seu torn, s’ha compromès a publicar i difondre el document entre els ajuntaments afectats.