El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha presentat aquesta tarda la Guia per a la implantació d’un sistema de gestió ambiental als laboratoris farmacèutics, elaborada conjuntament amb la Comissió Autònoma de Seguretat i Higiene en el Treball d’Indústries Químiques i Afins (COASHIQ).
Un dels objectius del Departament de Medi Ambient i Habitatge és dotar el sector farmacèutic d’eines pràctiques perquè avanci en qualitat ambiental i millori la seva competitivitat. La implantació de sistemes de gestió ambiental en l’àmbit farmacèutic representa la voluntat d’aquest sector econòmic, tan important a Catalunya, de garantir un elevat grau de protecció del medi ambient.
Per aconseguir-ho, el grup de treball que s’ha encarregat de redactar el manual s’ha centrat a analitzar els trets propis dels laboratoris i a intercanviar experiències per estalviar procediments poc efectius i potenciar decisions més àgils.
Reduir la generació de residus de medicaments (caducats, de procés, etc.), millorar la gestió de les devolucions i la recollida selectiva dels fàrmacs, i minimitzar els costos energètics o del consum d’alcohols són alguns dels aspectes ambientals significatius que un sistema de gestió ambiental hauria de tenir en compte.
Altres impactes ambientals sobre els quals cal actuar són:
- Els residus derivats dels envasos.
- La substitució de dissolvents halogenats i una reducció de les emissions de COV (compostos orgànics volàtils).
- La gestió de residus sanitaris del grup III (residus biològics).
- La substitució o reducció de determinades matèries primeres (per exemple, alguns tensioactius aniònics).
A tot això, cal afegir que hi ha altres opcions de minimització i millora en els laboratoris farmacèutics com són l’optimització del consum de combustibles, electricitat i vapor en el procés productiu, la reutilització d’aigua i la reducció i valorització de residus.
La Guia que s’ha presentat avui forma part de la col·lecció “Manuals d’Ecogestió”, la qual, amb la seva publicació, arriba al número 20, cosa que ja és un indicador de l’interès que dins el Departament, les seves unitats i les empreses públiques adscrites prenen els temes que relacionen el medi ambient i el món de l’empresa.
Un sistema de gestió ambiental no és una recepta tecnològica sobre quines són les tecnologies que cal aplicar per reduir l’impacte ambiental d’una activitat determinada. El seu valor rau en el fet que es tracta d’una manera de treballar que afavoreix que l’empresa conegui quina és la seva situació ambiental i utilitzi els recursos necessaris per reduir l’impacte sobre el medi ambient, al llarg del temps.
Tenint en compte que la implantació de l’EMAS (Registre del Sistema Comunitari de Gestió i Auditoria Ambiental) és encara molt minoritària en aquest sector (només són dues les empreses que compten amb l’EMAS), el Departament de Medi Ambient i Habitatge vol encoratjar les empreses perquè facin aquest pas. L’EMAS va més enllà de la norma ISO 14001 pel que fa a la transparència en la gestió ambiental. Es tracta d’un reconeixement a l’excel·lència en la gestió ambiental que atorga el Departament de Medi Ambient i Habitatge en representació de la Unió Europea.
La certificació i la verificació de la correcta gestió ambiental fan possible que la societat reconegui aquesta voluntat i aquest compromís de respecte envers el medi ambient. Les empreses han de buscar eines de mercat per millorar la seva competitivitat dins un món cada vegada més globalitzat.
Dades del sector
A Catalunya, hi ha aproximadament 123 laboratoris farmacèutics dels 242 que hi havia associats a FARMAINDUSTRIA a finals de 2003. Els laboratoris associats a FARMAINDUSTRIA representen el 69% de tots els laboratoris existents a l’Estat espanyol amb activitat productiva i/o comercial, i, per les seves vendes, el 92% del total.
El sector ocupava a l’Estat espanyol, l’any 2002, unes 38.700 persones, i aproximadament la meitat ho feia en empreses de Catalunya.