Nous acords amb ens locals i noves iniciatives en prevenció i recollida selectiva marquen l'inici de l'any en matèria de residus

query_builder   26 gener 2006 09:49

event_note Nota de premsa

Nous acords amb ens locals i noves iniciatives en prevenció i recollida selectiva marquen l'inici de l'any en matèria de residus

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) acorda actuacions a sis comarques per desplegar el Pla d’acció de residus municipalsL’ARC finança l’ampliació del dipòsit controlat de Pla de l’EstanyEl Port de Barcelona es compromet a implantar la recollida selectiva de la brossa a les seves installacionsS’aprova el Projecte Ecojoguina adreçat a reduir la factura ambiental de les joguines electròniques

El desplegament del Pla d’acció per a la gestió dels residus municipals a Catalunya 2005-2012 continua el seu avenç per les comarques catalanes. El darrer Consell de Direcció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha acordat les noves instal•lacions de tractament de residus –o la reforma de les ja existents- a les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme, l’Urgell, la Segarra i el Pla de l’Estany. El Pla d’acció s’imposa l’objectiu que l’any 2012 només el 25% de la brossa vagi a dipòsit controlat o a incinerar; actualment, el percentatge és de prop del 75%.

El Vallès Oriental i el Maresme. En el cas de les comarques del Vallès Oriental i el Maresme, l’ARC les considera una única àrea pel que fa a la gestió de residus municipals i, per tant, compartiran l’ús d’algunes instal•lacions, com serà el cas de la planta de compostatge de Granollers, que s’ampliarà per assumir el tractament de la matèria orgànica recollida selectivament a totes dues comarques. En conjunt, el Pla d’acció preveu que aquesta zona necessita set instal•lacions, de les quals tres són de nova construcció (una planta de triatge d’envasos, i dues de tractament de la fracció restant).

L’ARC i els consorcis de residus de les comarques del Vallès Oriental i del Maresme han acordat la construcció d’una nova planta de tractament de la fracció restant al costat de la incineradora de Mataró. Això respon al model implantat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge: cap residu no anirà a incineradora o abocador sense passar per un procés previ de triatge que permeti recuperar els materials aprofitables presents a la brossa barrejada. Aquesta tria es fa a les plantes de tractament de la fracció restant, que és la bossa d’escombraries que conté tot allò que no s’ha recollit selectivament.

La nova planta de tractament de la fracció restant del Maresme tindrà una capacitat de 190.000 tones/any, i l’ARC en finança íntegrament la construcció. Fruit del mateix conveni, l’ARC també finançarà les millores a la planta incineradora de Mataró.

Ecojoguina. Pel que fa a les iniciatives per reduir la quantitat de residus que es generen, el Departament de Medi Ambient i el CIDEM tiren endavant un projecte per millorar la factura ambiental de les joguines electròniques. L’objectiu d’Ecojoguina és dissenyar, i implantar de manera pilot a Catalunya, ecoetiquetes per a les joguines d’acord amb l’anàlisi del cicle de vida de determinades joguines. Per poder-ho fer, primer cal, lògicament, fer aquesta anàlisi, i avaluar l’aplicació d’alternatives d’ecodisseny i de disseny per al reciclatge que millorin el cicle de vida d’aquests productes.

Es preveu que les primeres ecoetiquetes, referides als embolcalls de les joguines, arribin amb la campanya de Reis de l’any vinent, mentre que les ecoetiquetes dels productes arribaran el Nadal 2007-2008.

Altres acords. El mateix Consell de Direcció ha aprovat d’ampliar el dipòsit controlat del Pla de l’Estany, situat a Puigpalter. L’ampliació té un pressupost de prop d’1,5 milions d’euros, aportats per l’ARC en dues anualitats. A més, també ha pactat el desplegament d’actuacions de prevenció i la recollida selectiva de la brossa al Port de Barcelona.

undefined
undefined
undefined
undefined