Avui s’ha fet el tancament del Montsec i del Parc Natural de la Serra de Montsant

El Departament de Medi i Habitatge ha decidit restringir l’accés de persones i vehicles a les zones amb més risc d’incendi davant l’alerta extrema prevista per a aquests dies. Des d’aquest matí està tancada la serra del Montsec, i al migdia s’hi ha sumat el Parc Natural de la Serra de Montsant. Paral•lelament, el Servei Meteorològic de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha emès un avís de situació de risc per raó de l’onada de calor prevista per als pròxims quatre dies. Aquestes restriccions als massissos es mantindran mentre els indicatius de perill així ho aconsellin.

Aquest matí s’ha iniciat el tancament de la serra del Montsec, a les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà, on es controlaran totes les pistes forestals. En concret, el camí que va d’Alzamora fins a  Àger, el camí que va a la Figuera i el que va a Hostal Roig. En total són 55 km de pistes forestals. Per fer efectiu aquest tancament, a més dels agents rurals de la comarca de la Noguera i del Pallars Jussà, s’han desplaçat a la zona efectius del Pallars Subirà i d’altres comarques de muntanya. La darrera vegada que es va tancar aquest massís va ser el juny de 2001.

Pel que fa al Parc Natural de la Serra de Montsant (Priorat), els accessos i les pistes forestals estan vigilats des d’aquest migdia. Els efectius que estan controlant els principals accessos al Parc i les àrees recreatives són 10 agents rurals, 6 membres del Grup de Prevenció d’Incendis, 9 agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i la brigada del Parc Natural de la Serra de Montsant.

Una altra zona preocupant a causa de l’alt risc d’incendi és la Catalunya central, entre el Bages, el sud del Solsonès i el Berguedà, i l’Anoia. En aquestes comarques, atesa la impossibilitat de restringir-hi l’accés, s’incrementarà la vigilància amb efectius terrestres i aeris.

Les mesures de tancament, les duen a terme els membres del cos d’Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Bombers, i els grups de vigilància de les agrupacions de Defensa Forestal, d’acord amb els ajuntaments implicats.

Tancament de massissos

El tancament de massissos en cas de risc extrem i l’activació del nivell 3 del Pla Alfa implica que es restringeixen els accessos a determinats massissos forestals de protecció prioritària i de mutu acord amb els ajuntaments. Aquesta mesura s’aplica a qualsevol persona que no demostri una relació de veïnatge amb el massís.

El mapa de risc és clau per definir el risc d’incendi i es publica diàriament a la web del Departament http://www.gencat.net/mediamb/incendis/maparisc.htm. L’aplicació més important del mapa de risc d’incendi és l’activació del Pla Alfa, que implica el desplegament dels efectius de la Direcció General del Medi Natural. Aquest Pla té 4 nivells: el nivell 0 és la situació normal de treball dels efectius; el nivell 1 implica la vigilància prioritària d’incendis forestals; el nivell 2, la vigilància exclusiva d’incendi forestal, i, finalment, el nivell 3 restringeix l’accés a massissos forestals.

En aquests moments, el Pla Alfa de prevenció d’incendis és al nivell 2 a la majoria de comarques de Catalunya. Aquest nivell comporta que el dispositiu de vigilància del Departament de Medi Ambient i Habitatge, integrat pel cos d’Agents Rurals, les agrupacions de Defensa Forestal i els Voluntaris Forestals, manté en aquest conjunt de comarques vigilància exclusiva als incendis forestals.

Episodi de calor extrema

El Servei Meteorològic de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha emès un avís de situació de risc per l’onada de calor prevista per als pròxims quatre dies. Entre divendres 15 i dilluns 18, les temperatures seran molt altes arreu de Catalunya i podran arribar, de manera aïllada, als 40 graus en alguns punts de l’interior i als 35 en alguns del litoral. A partir de dimarts, s’espera que la temperatura experimenti una davallada en general.

L’apropament d’una massa d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica farà que les temperatures dels pròxims quatre dies siguin molt altes en el conjunt de Catalunya. L’ascens serà progressiu divendres i dissabte, tant pel que fa a les mínimes com a les màximes. Diumenge s’estabilitzaran i dilluns començaran a baixar a l’interior. Durant tot el cap de setmana, la calor serà acusada en general i la xafogor marcada al litoral.