El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i l’alcaldessa de Badalona, Maite Arqué, han lliurat aquest matí 29 habitatges de compra al barri de Sant Roc de Badalona, que és en procés de remodelació a causa de patologies estructurals en bona part dels edificis. Els pisos han estat construïts per l’Institut Català del Sòl (Incasòl) i seran administrats per l’empresa Adigsa, adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. L’acte de lliurament ha comptat també amb la presència del conseller delegat d’Adigsa, Frederic Linares, la secretària d’Habitatge, Carme Trilla, el director general d’Habitatge, Joaquim Gascó, i el director tècnic d’Habitatge de l’Incasòl, Jaume Fornt.

Els habitatges lliurats avui formen part de la tercera fase de remodelació del barri de Sant Roc i estan ubicats a la primera fase construïda del bloc J, que consta d’un total de 89 habitatges. Aquest bloc se situa entre els carrers de Sant Joan Evangelista i l’avinguda d’Almeria, i s’ha aixecat en l’espai que va deixar lliure l’enderroc del bloc 33. Els 29 pisos lliurats avui pertanyen a una sola escala, que correspon a l’avinguda d’Almeria número 52, la més propera al carrer de Sant Joan Evangelista. L’edifici consta de planta baixa amb dos locals comercials i un habitatge de 4 dormitoris, amb una superfície útil de 90 m2. En la resta de les plantes (set en total), hi ha 28 habitatges de 3 dormitoris que tenen una superfície útil que va dels 66 als 71 m2.

En aquesta escala es reallotgen els veïns que resten per traslladar dels blocs 21, 22 i 23. El solar que s’alliberi de l’enderroc d’aquests blocs s’utilitzarà per continuar la construcció de la segona fase del bloc J (ubicat als números 51 i 53 de l’avinguda d’Almeria). Les famílies compleixen totes les condicions per esdevenir adjudicatàries d’un habitatge de promoció pública.

Abans de l’estiu, 24 pisos més

Els 29 habitatges d’avui formen part de la tercera fase de remodelació del barri, que preveu la substitució de 918 pisos per uns altres 900 de nous, tot i que actualment s’estudia una possible nova fase que incorporaria més habitatges. La previsió és que abans de l’estiu es lliurin 24 pisos més, i l’any 2008, uns altres 168.

Obres de rehabilitació i manteniment

Paral•lelament, Adigsa fa obres de rehabilitació i manteniment a diferents blocs de Sant Roc, no afectats per la remodelació. Actualment, Adigsa té en execució obres per un import d’1.651.893 euros i té programada una inversió de 29.847.370 euros per finalitzar les obres previstes en el PDOR. Les actuacions consisteixen en el pintat de façanes, la rehabilitació de façanes, cantells i gelosies, cambres sanitàries, muntants d’aigua i xarxa de clavegueram, entre d’altres. Aquestes obres formen part del Pla director d’obres revisat (PDOR) signat entre Adigsa i la FAVIBC (Federació d’Associacions de Veïns d’Habitatge Social de Catalunya), en presència dels ajuntaments. Aquest PDOR preveu invertir més de 148 M€ en la millora dels barris que van ser construïts en règim de protecció oficial a Catalunya i té tres eixos bàsics: una temporalització per anys i fases d’execució, l’import en euros de cada obra i un pla financer que dóna suport al Pla.