El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha visitat aquest migdia la seu del Servei de Prevenció d’Incendis i del cos d’Agents Rurals situada a la finca de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda). El conseller ha volgut conèixer de primera mà tots els dispositius que hi ha en funcionament per fer front a la campanya d’incendis d’aquest estiu, així com els dispositius de vigilància especials per prevenir possibles incendis forestals durant la revetlla de Sant Joan. 

El conseller Baltasar ha demanat molta prudència i “la màxima col·laboració ciutadana en una nit en què no hem de cometre cap tipus d’imprudència. Els nostres efectius estaran al 100% operatius, però la precaució és bàsica per evitar possibles incendis forestals originats per fogueres de Sant Joan o per pirotècnia”.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge realitza uns serveis de vigilància especials per prevenir possibles incendis forestals durant la revetlla de Sant Joan en llocs estratègics i en les comarques amb major risc d’incendis forestals. 

Avui i fins dissabte, membres del cos d’Agents Rurals observaran la instal·lació de les tradicionals fogueres de Sant Joan en aquells llocs que puguin comportar risc d’incendi forestal. Per portar a terme aquests controls, es posaran en contacte amb l’ajuntament o la policia local per informar-los i perquè adoptin les mesures oportunes en el cas que hi pugui haver risc d’incendi forestal. 

Dissabte, dia 23, a cada comarca hi haurà dotacions d’agents de guàrdia per tal de verificar possibles columnes de fum en zones forestals. Aquestes unitats se situaran en punts de guaita estratègics en les zones de més risc d’incendi forestal de cada comarca.

Segons la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el dissabte 23 de juny serà una jornada assolellada, amb només la formació d'alguns núvols d'evolució a la tarda a les zones de muntanya, que no deixaran cap mena de precipitació. La temperatura serà una mica més baixa que dies enrere. El vent bufarà fluix en general, tret de la zona de l'Empordà, on la tramuntana serà moderada. La nit de la revetlla hi haurà pocs núvols en general, amb cel serè o poc ennuvolat i sense precipitacions. La temperatura continuarà suau i el vent bufarà fluix de terral, tret de l'Empordà, on seguirà bufant tramuntana moderada. Diumenge, dia de Sant Joan, tornarà a ser un dia assolellat, tot i que cap al final del dia augmentaran els núvols de nord a sud. No s'esperen pluges. Les temperatures seran més altes a la meitat del dia. La tramuntana perdrà força i el vent bufarà fluix en conjunt. 

El risc d’incendi per al dia de la revetlla és menor que en els dos últims anys i es pot considerar entre moderat i alt. Bàsicament, el risc d’incendi es concentrarà en la meitat sud del país, principalment al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona, i també a la zona nord-oriental de Catalunya. 

Davant el risc d'incendi forestal present al nostre territori, cal establir les condicions de vigilància i de seguretat per a la realització de les fogueres tradicionals de la revetlla de Sant Joan. 

El Departament de Medi Ambient i Habitatge no autoritza cap foguera ni llançament de coets i focs d’artifici en terreny forestal i en la franja de 500 metres que l’envolta que no  sigui sol·licitada directament per un ajuntament o tingui el seu vistiplau o informe favorable.

 Totes les fogueres d’un municipi subjectes a l’autorització del Departament de Medi Ambient i Habitatge podran estar incloses en una única sol·licitud, i en tots els casos hauran de respectar les condicions específiques següents: 

  • Sempre que les fogueres o els coets i focs d’artifici estiguin en la franja de menys de  500 metres de zona forestal caldrà demanar-ne l’autorització al Departament de Medi Ambient i Habitatge, d’acord amb la normativa vigent (Decret 64/1995) i sense prejudici d’altres permisos que puguin ser necessaris.
  • En tots els casos les fogueres hauran de mantenir una distància mínima de 100 metres respecte de la zona forestal.
  • Cal mantenir una zona de seguretat de 15 metres de radi al voltant de les fogueres, totalment neta de vegetació i altres materials combustibles.
  • Durant la crema, s’ha de disposar d’un vehicle amb aigua suficient amb relació a les dimensions de la foguera, per fer front a possibles accidents i apagar totalment la seva combustió. S’haurà de mantenir una brigada de guàrdia fins a una hora després de l’extinció de la foguera. 

A més dels efectius propis del Departament de Medi Ambient i Habitatge, s’ha considerat necessari mantenir un dispositiu de vigilància preventiva per part de les policies locals, brigades municipals, ADF, etc. D’aquesta manera, les fogueres que es preparin aquests dies hauran de reunir les condicions especificades en els punts anteriors i es detectaran aquelles fogueres que puguin representar un risc per tal de corregir-les. 

També és convenient que per a la revetlla, així com per als dies previs i posteriors, s’extremi la vigilància per llançament de focs d'artifici prop de la zona forestal i per possibles ignicions accidentals de les fogueres ja preparades.