El director dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Joan Farré, i el subdelegat territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Víctor Orrit, han lliurat aquest matí la concessió per a la gestió de la forest pública anomenada Masia de Casovall, a Sort, a l’empresa Agrària i Ramadera del Pallars, SCCL. En aquesta finca es construirà i gestionarà una explotació ramadera d’engreix comunitari de vedells en règim de producció ecològica i com a indicació geogràfica protegida (IGP) Vedella dels Pirineus Catalans.

L’àrea cedida per trenta anys comprèn la masia de Casovall i les edificacions annexes, els horts que envolten la masia i les pastures de les proximitats, i també la pastura sota l’arbrat a la totalitat de la forest. En total, unes 106,05 hectàrees on els concessionaris tindran una oficina d’administració i gestió de la granja, un lloc de tractament i recuperació de vedells amb possibles problemes i un centre de divulgació i investigació de la ramaderia ecològica i de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans.

L’explotació d’aquesta granja serà extensiva, ja que a més de representar la tipologia de gestió ecològica permet garantir la disponibilitat futura dels recursos naturals renovables i la conservació del medi forestal. A més, les instal•lacions hauran de tenir sistemes d’ecoeficiència que permetin la minimització de residus, el compostatge, la recollida selectiva, la reducció del consum d’aigua i la utilització de sistemes d’energia renovables.