Manel Hernández, gerent de l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha visitat Matadepera, el primer municipi de Catalunya que aplica la recollida selectiva integral de porta a porta (sense contenidors al carrer). Un mes després de la seva posada en marxa, els resultats de l’experiència són molt positius: el 91% de la brossa de Matadepera s’ha recollit selectivament, és a dir, es reciclarà. L’èxit ha estat possible gràcies al compromís de tots els grups municipals del consistori i a la implicació de la ciutadania, cosa que ha reduït les incidències al mínim.

El 5 de maig passat, Matadepera va retirar els contenidors del carrer i va implantar la recollida de porta a porta de totes les fraccions de la brossa. La matèria orgànica, els bolquers i les restes de jardineria es recullen cada dia; per a la resta de fraccions de la brossa (vidre, paper, envasos lleugers i rebuig), s’han establert uns dies específics de recollida. Això suposa que cada família ha de separar a casa les deixalles en aquestes cinc fraccions. A diferència del que passa amb els contenidors situats al carrer, aquest sistema, que és obligatori i s’ajusta a uns horaris molt estrictes, resulta més proper a la ciutadania i no ocupa espai públic.

El primer mes de funcionament del nou sistema ha clos amb dades molt positives: s’han recollit selectivament el 90,92% dels residus municipals (296 tones de residus) i només un 9,08% de les escombraries ha estat rebuig, el residu no aprofitable que actualment s’envia al dipòsit controlat de Coll Cardús. Això suposa un increment molt notable del percentatge de recollida selectiva del municipi, que l’any passat se situava en el 25%.

La major quantitat correspon a la matèria orgànica, que s’acosta al 61% (180 tones). Després hi ha el paper i cartró amb l’11,4% (més de 26,8 tones), els envasos  amb el 10% (29,5 tones), i el vidre amb el 3,65% (25,6 tones). El rebuig és de 26,8 tones i suposa poc menys del 10% del total.

Per aconseguir la implicació del veïnat, l’Ajuntament ha desplegat una intensa campanya de comunicació sobre el funcionament del nou sistema, que ha tingut un cost de 55.776 €. D’aquests, 23.000 € han estat aportats per l’Agència de Residus de Catalunya; el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Matadepera n’han aportat la resta.