El Departament de Medi Ambient i Habitatge estableix el nou protocol que haurà de seguir el cos dels Agents Rurals (CAR) a l’hora de tramitar les denúncies. El nou protocol defineix de quina manera hauran de formular-se les denúncies quan, en exercici de les funcions que tenen encomanades, els agents rurals tinguin coneixement de fets que poden ser constitutius de qualsevol tipus d’infracció de la normativa vigent.

El protocol estableix de quina manera s’han de formalitzar les denúncies, però també introdueix canvis pel que fa al destí d’aquestes. Així, en cas que els agents denunciants considerin que els fets reflectits en l’acta poden ser constitutius d’un delicte o una falta penal, hauran de proposar als comandaments territorials del CAR la tramesa de la denúncia a la Fiscalia. Aquests comandaments hauran de donar-ne coneixement al director dels Serveis Territorials, que se’n donarà per assabentat en un període màxim de 10 dies, i afegirà la signatura a la denúncia. Posteriorment, els comandaments territorials del CAR han de traslladar la denúncia a la Fiscalia. Els membres del CAR continuaran participant en la investigació de delictes quan així ho demanin els jutges, tribunals o fiscals, tot i que també s’estableixen alguns canvis en la manera procedimental.

Amb la seva entrada en vigor, a principis de juny, quedarà derogat el protocol vigent des del 18 de juliol de 2003. El canvi està motivat per la constatació de la necessitat d’introduir algunes modificacions per definir millor les actuacions a seguir en els supòsits d’infraccions penals i atès l’informe jurídic de la Generalitat de 21 d’abril de 2004.