El Reial decret de 22 de juliol estableix l’aplicació de mesures de suport als afectats pels incendis forestals que s’originin entre l’1 d’abril i l’1 de novembre de 2005

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, ha demanat a la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, que s’apliquin les mesures de suport previstes al Reial decret a les comarques catalanes afectades pels incendis d’aquest any.

Aquest mecanisme ja s’ha aplicat a la zona afectada pels incendis d’Extremadura del passat 21 de juliol. Actualment, segons un altre Reial decret de 25 de juliol, s’estudia estendre les mesures al territori d’Andalusia afectat pels incendis de l’estiu del 2004.

Els incendis més greus que ha patit Catalunya aquesta temporada no han resultat tan greus com els de Castella-la Manxa, Extremadura o Castella i Lleó, però cal tenir en compte que s’han produït grans pèrdues materials, ja que es tracta de zones d’intensa activitat agrícola, ramadera i forestal, i molt properes a nuclis importants de població. A més, gairebé tota la superfície afectada fins al moment és de titularitat privada, cosa que fa més urgent l’aplicació de les mesures per compensar els damnificats.

Des d’abril de 2005, han cremat a Catalunya prop de 5.000 hectàrees forestals, la majoria han estat devastades en els quatre incendis de major extensió i gravetat de la temporada. A més, aquests incendis han afectat comarques que ja han patit focs anteriors, com el Bages, on ja es va cremar el 20% de la superfície forestal el 1994 i el 1998; aquesta vegada han quedat afectades 2.500 hectàrees.

Els municipis afectats a Catalunya per aquests incendis són:

• Incendi del 26 de maig de 2005: 328 hectàrees afectades als municipis de Margalef, la Bisbal de Falset, Bellaguarda i Flix (província de Tarragona).

• Incendi del 19 de juny de 2005: 761 hectàrees afectades als municipis de Calders, el Pont de Vilomara i Rocafort, Navarcles i Talamanca (província de Barcelona).

• Incendi del 8 de juliol de 2005: 1.231 hectàrees afectades als municipis de Cardona, Navàs, Viver i Serrateix, Pinós i Montmajor (província de Barcelona).

• Incendi del 18 de juliol de 2005: 850 hectàrees afectades als municipis de Castellnou de Bages, Balsareny i Sallent (província de Barcelona).

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha sol•licitat al Ministeri de Medi Ambient que iniciï els tràmits per elevar al Consell de Ministres la proposta del Govern català perquè s’apliquin les mesures de suport als damnificats pels incendis, tal com estableix el Reial decret de 22 de juliol.

El Departament considera especialment important que s’apliquin indemnitzacions en els casos de les pèrdues que s’han donat en produccions agrícoles i ramaderes, així com també la possibilitat d’aplicar beneficis fiscals als afectats o atorgar ajuts per compensar les pèrdues materials.