El Departament inclou la vall d’Àrreu a la xarxa Natura 2000 d’acord amb el requeriment de la Unió Europea

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha fet una exhaustiva revisió de totes les dades disponibles sobre la presència i l’estat de conservació dels hàbitats i les espècies presents a la vall d’Àrreu i el seu entorn fins al port de la Bonaigua. La diversitat del medi i la fauna descrites, així com l’excel•lent estat de conservació i l’excepcional situació estratègica, entre dos grans conjunts muntanyosos inclosos ja a la xarxa Natura 2000, han motivat la decisió d’incloure la totalitat de la vall d’Àrreu al Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i a la ZEPA de l’Alt Pallars. D’aquesta manera, el Departament s’ha avançat a la possibilitat d’un nou procediment d’infracció per part de la Unió Europea a Catalunya per la construcció i ampliació de l’estació d’esquí de Baquèira-Beret en aquesta zona.

La Generalitat de Catalunya és conscient de la importància que té el massís del Pirineu per a la conservació de la biodiversitat europea. En aquest sentit s’encaminen les propostes del Departament de Medi Ambient i Habitatge sobre el Pla territorial de l’Alt Pirineu i l’Aran, que inclouen l’ampliació del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i de diferents espais de la xarxa Natura 2000 en aquestes comarques.

També, cal tenir present el Pla director de les estacions de muntanya de Catalunya que en aquests moments és en fase de redacció i que ja ha començat a definir algunes directrius bàsiques en relació amb l’esquí, com per exemple la no-obertura de noves estacions d’esquí alpí, més enllà de les que ja estan funcionant o en procés de desenvolupament; una millora de la gestió ambiental en totes les estacions; una definició precisa i acotada dels dominis esquiables per a cada estació, o la minimització dels conflictes entre les estacions d’esquí i la conservació del medi natural i el paisatge, entre d’altres.

El conjunt de decisions, directrius i noves orientacions del Govern de la Generalitat de Catalunya posa de manifest la voluntat de dur a terme l’estricte compliment de la legislació comunitària quant a la preservació del territori, i, concretament en aquest cas, l’aprovació de noves ZEPA i Llocs d’interès comunitari.

La conservació de la natura és un dels compromisos de la Generalitat de Catalunya per al conjunt de la legislatura. Pel que fa a la proposta d’incloure espais a la Xarxa Natura 2000 es manté el compromís de completar-la per aplicar correctament la legislació comunitària en aquesta matèria. Amb aquest objectiu, el Govern encara treballa en la elaboració de la nova proposta d’ampliació dels espais d’aquesta xarxa europea.