Avui, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica el Decret 50/2005, pel qual es desplega la Llei 4/2004, d’1 de juliol, reguladora del procés d’adequació de les activitats existents a la Llei 3/1998, de 27 de febrer, i de modificació del Decret 220/2001, de gestió de les dejeccions ramaderes.
La Llei 3/1998
La Llei 3/1998 va establir un nou model d’intervenció administrativa de les activitats amb incidència ambiental. Aquest nou model es caracteritza per dur a terme una avaluació ambiental integrada de les activitats. Modifica el règim anterior, que feia un tractament sectorial de la contaminació (aigües residuals, emissions a l’atmosfera, residus, sorolls...). Aquesta Llei s’aplica a totes aquelles activitats de nova implantació i a les modificacions substancials de les activitats existents des de la seva entrada en vigor al juny de 1999. Les activitats existents en el moment de la seva entrada en vigor s’hi han d’adequar abans de l’1 de gener de 2007. El Parlament de Catalunya va aprovar l’any 2004 una llei que esglaonava el procés d’adequació d’aquestes activitats, des de l’aprovació del Decret de desplegament fins a l’1 de gener de 2007.
Per tant, el Decret que es publica avui és el Decret de desplegament de la Llei 4/2004 i afecta les empreses que ja existien i que s’havien d’adaptar a la nova llei. Ara totes les empreses, més de 30.000, s’hi hauran d’adequar d’acord amb un programa esglaonat que fixa com a data màxima i única l’1 de gener de 2007.
El Decret anirà acompanyat de recursos extraordinaris i addicionals durant els 3 anys que durarà l’adequació per poder garantir una adequada gestió dels expedients. El Departament de Medi Ambient i Habitatge es dotarà extraordinàriament de 30 tècnics superiors i mitjans i d’una desena d’administratius mentre duri aquest procés de gestió ambiental.
El Decret 50/2005
Aquest Decret desenvolupa i concreta determinats aspectes que faciliten l’aplicació de la Llei. Concreta de manera detallada quines són les activitats subjectes al procés d’adequació, la documentació que s’ha de presentar a l’Administració, el procediment administratiu aplicable i els ens i òrgans de gestió que són competents.
Els objectius d’aquest Decret de desplegament són la necessitat de disposar d’un cens d’activitats amb incidència ambiental i que totes les activitats disposin d’un mateix estatut ambiental. A escala operativa, representarà una simplificació de la tramitació.
El procés d’adequació de les activitats d’incidència ambiental o que poden afectar el medi, la salut i la seguretat de les persones a les determinacions de la Llei de la intervenció integral de l’Administració ambiental, de l’any 1998, va originar tot un conjunt de disfuncions que calia corregir amb urgència.
La solució de la problemàtica plantejada exigia un ajornament del termini fixat per a l’adequació de les activitats classificades en l’annex II de la Llei esmentada, ja que la majoria de les empreses van iniciar el procés d’adequació a finals de l’any 2003 i es va produir un desbordament de la capacitat de gestió tant dels verificadors ambientals i professionals del sector com de les administracions mateixes.
L’autorització o llicència ambiental és important perquè és una garantia per a l’empresa mateixa. Això representa que totes les activitats disposaran d’un mateix estatut jurídic ambiental (autorització o llicència). L’autorització indica quina activitat fan, com la desenvolupen i com la controla l’Administració. D’aquesta manera es garanteix que cap d’aquestes activitats incloses en els annexos I, II.1, II.2 funciona sense que les empreses hagin estat avaluades o fixades per l’Administració mateixa.
Sistema operatiu
El nou Decret implica una simplificació dels processos a escala documental i la supressió de tràmits. La tramitació dels expedients té un termini màxim de sis mesos després que l’empresa hagi presentat la sol•licitud. Transcorregut el termini sense que s’hagi notificat la resolució, cal entendre que l’autorització o llicència són atorgades. Això és el que s’anomena silenci positiu.
Cal acompanyar a la sol•licitud el Document d’avaluació ambiental. L’empresa mateixa pot elaborar el Document d’avaluació ambiental, el qual analitza els efectes i els resultats mediambientals de l’activitat feta. També ha d’incloure la descripció i, específicament, les instal•lacions, les matèries primeres i auxiliars, els processos, els productes i el consum de recursos naturals i energia, i les emissions de tota mena i les seves repercussions en el medi. Inclou també les repercussions que puguin resultar de condicions de funcionament anormals, d’incidents i d’accidents.
El Document d’avaluació ha d’estar verificat per una unitat tècnica degudament acreditada. Les unitats tècniques han d’estar adscrites a una Entitat Ambiental de Control o un verificador EMAS.
Dejeccions ramaderes
El Decret també modifica determinats aspectes del Decret de gestió de les dejeccions ramaderes, aprovat l’any 2001, perquè el sistema d’intervenció administrativa aplicable a les activitats agrícoles i ramaderes s’harmonitzi amb els sistemes de prevenció i control que regula la Llei de la intervenció integral de l’Administració ambiental. A partir d’ara, les explotacions ramaderes ja no hauran de fer 2 tràmits: la presentació dels plans de dejeccions i el procediment que exigia la IIAA. Ara tot s’integra en un procediment únic que agilitarà els tràmits administratius.