El Departament de Medi Ambient i Habitatge actua a Begur i Portbou per disminuir els efectes de les espècies foranes sobre els hàbitats naturals

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha executat dues actuacions en espais de la xarxa Natura 2000 del litoral català per evitar la proliferació d’espècies al•lòctones invasores i minimitzar-ne, d’aquesta manera, els costos i els efectes sobre els sistemes ecològics autòctons. Aquestes actuacions s’han dut a terme a Begur i Portbou.

La problemàtica associada a les espècies invasores sorgeix per la competència que exerceixen sobre les espècies autòctones. Mentre una espècie al•lòctona es manté en uns nivells poblacionals estables no hi ha problemes per al patrimoni natural. Però, quan pren una dinàmica poblacional en expansió, la competència esdevé descompensada per les capacitats invasores de la forana.

Entre les espècies vegetals que generen més problemàtica hi ha el bàlsam (Carpobrotus acinaciformis i Carpobrotus edulis) i la figuera de moro americana (Opuntia stricta). El bàlsam és una planta originaria de l’Àfrica del sud, de tiges esteses, fulles de secció triangular, carnoses, i de vistoses flors grosses, amb nombrosos pètals, molt emprada en jardineria perquè aguanta bé la sequera i s'escampa amb facilitat. Apareix sovint naturalitzada als sorrals de les platges i en altres indrets poc freds. La figuera de moro, en canvi, és originària d'Amèrica, i té fruits comestibles (figues de moro) i la tija formada per articles aplatats.

El Parc Natural de Cap de Creus, el dels Aiguamolls i el del Delta de l'Ebre ja han actuat sobre hàbitats afectats pel bàlsam. Els resultats obtinguts en aquestes experiències indiquen la necessitat d'actuar preventivament i en les fases inicials de l'expansió de les poblacions.

Actuació a Begur

Enguany, s’ha eradicat la totalitat del bàlsam ubicat al sector de sa Nau Perduda, a l’espai de la xarxa Natura 2000 Muntanyes de Begur, al terme municipal de Begur. El mantell de bàlsam era total i no permetia el creixement de les espècies autòctones.

Actuació a Portbou

Al terme municipal de Portbou, s’ha dut a terme el control de la figuera de moro americana en un sector de la punta del Pi, dins l’espai de la xarxa Natura 2000 Massís de l’Albera, a fi de limitar-ne l’expansió en sectors de gran interès botànic.

Paral•lelament, el Departament efectua un seguiment ambiental de les dues zones a fi d’analitzar si aquests tractaments són efectius i per indicar la necessitat de mantenir aquests sectors lliures d’espècies vegetals impròpies d’ambients litorals.