Tratamientos Anódicos, SA (TRANSA), dedicada als acabats d’alumini, era l’antiga propietària de la nau on s’han trobat els residus.L’Agència de Residus de Catalunya està retirant els residus abandonats.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, a través de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha iniciat un expedient sancionador als responsables de l’empresa TRANSA per l’abocament de residus perillosos en una nau industrial situada a Ribera d’Urgellet. L’ARC també ha expedientat el propietari i el llogater de la nau, que és l’actual posseïdor d’aquests residus.

En resposta a una sol•licitud del Mossos d’Esquadra de la Seu d’Urgell, una inspectora de l’ARC es desplaça a Ribera d’Urgellet el 14 de setembre per avaluar la presència de diversos bidons de plàstic plens d’un líquid sense identificar en una nau industrial del municipi. En visites posteriors, es comprova l’existència de més residus abandonats i amagats en diversos indrets de la nau.

Com a resultat de l’informe de l’ARC, el 6 d’octubre passat  el Jutjat d’Instrucció núm. 2 de la Seu d’Urgell, envia a l’ARC un manament perquè retiri els residus i garanteixi la seva gestió adequada. Estan en curs les tasques de neteja i també s’estan analitzant els residus retirats per poder determinar-ne la composició i donar-los el tractament adequat.

Els responsables de l’empresa TRANSA i el llogater de la nau –o el propietari, en última instància– hauran d’assumir el cost de les tasques de neteja i de gestió dels residus abocats.