Medi Ambient crearà un Registre General d'animals de companyia per controlar i prevenir l'abandonament

La modificació de la Llei de protecció dels animals unifica les espècies protegides de fauna salvatge de Catalunya

query_builder   9 novembre 2005 16:42

event_note Nota de premsa

Medi Ambient crearà un Registre General d'animals de companyia per controlar i prevenir l'abandonament

La modificació de la Llei de protecció dels animals unifica les espècies protegides de fauna salvatge de Catalunya

El projecte de Llei aprovat ahir pel Govern configura un Registre General d’animals de companyia, que s’articula com a sistema únic de gestió de les dades identificatives dels animals per fer més efectiu el control i la prevenció de l’abandonament d’animals de companyia. Els ajuntaments han de portar un cens municipal d’animals de companyia en el qual s’han d’inscriure bàsicament els gossos i els gats que resideixen de forma habitual al municipi. Al cens han de constar les dades d’identificació de l’animal i les dades del propietari.

De la seva banda, el propietari o posseïdor d’un animal de companyia té un termini màxim de 30 dies des de la data de naixement de l’animal, de la seva adquisició, canvi de residència o mort de l’animal per comunicar-ho al cens municipal o al Registre General.

A més, s’estableix l’obligació de comunicar la desaparició d’un animal de companyia per part de la persona propietària a l’ajuntament on està censat, de forma que en quedi constància, en un termini de 48 hores.

La modificació de la Llei de protecció dels animals preveu un règim d’ajuts tècnics i econòmics als ens locals per donar compliment a les tasques que els encomana la norma.

Pel que fa a les espècies protegides de fauna salvatge autòctona s’unifiquen les diferents normatives per les que s’amplien o s’anul•len les espècies protegides, es dóna valor econòmic actualitzat a totes les espècies de fauna protegida, i s’habilita el Govern per modificar per decret el barem de valoració introduït, i es clarifica la regulació dels ocells fringíl•lids, que actualment suscita una gran confusió jurídica.

L’aplicació de la Llei 22/2003 de protecció dels animals ha posat de manifest diverses llacunes en la tipificació de les infraccions, que es resolen a través de la present Llei. Igualment, s’ha considerat necessari modificar la competència per a la imposició de les sancions relatives a la fauna salvatge autòctona. Així mateix, es defineixen les activitats d’educació ambiental com a substitutives de les multes pecuniàries, sota determinades condicions, i es preveu la imposició de multes coercitives com a mesura dissuassòria complementària a la sanció.

Tanmateix, la Llei modifica aspectes relacionats amb l’autorització de l’ús de coles en condicions molt especials per al control de petites quantitats d’ocells. En aquest sentit es remet a un futur reglament, la determinació de les espècies susceptibles de captura i les condicions i els requisits aplicables.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined