El projecte de Llei aprovat ahir pel Govern configura un Registre General d’animals de companyia, que s’articula com a sistema únic de gestió de les dades identificatives dels animals per fer més efectiu el control i la prevenció de l’abandonament d’animals de companyia. Els ajuntaments han de portar un cens municipal d’animals de companyia en el qual s’han d’inscriure bàsicament els gossos i els gats que resideixen de forma habitual al municipi. Al cens han de constar les dades d’identificació de l’animal i les dades del propietari.

De la seva banda, el propietari o posseïdor d’un animal de companyia té un termini màxim de 30 dies des de la data de naixement de l’animal, de la seva adquisició, canvi de residència o mort de l’animal per comunicar-ho al cens municipal o al Registre General.

A més, s’estableix l’obligació de comunicar la desaparició d’un animal de companyia per part de la persona propietària a l’ajuntament on està censat, de forma que en quedi constància, en un termini de 48 hores.

La modificació de la Llei de protecció dels animals preveu un règim d’ajuts tècnics i econòmics als ens locals per donar compliment a les tasques que els encomana la norma.

Pel que fa a les espècies protegides de fauna salvatge autòctona s’unifiquen les diferents normatives per les que s’amplien o s’anul•len les espècies protegides, es dóna valor econòmic actualitzat a totes les espècies de fauna protegida, i s’habilita el Govern per modificar per decret el barem de valoració introduït, i es clarifica la regulació dels ocells fringíl•lids, que actualment suscita una gran confusió jurídica.

L’aplicació de la Llei 22/2003 de protecció dels animals ha posat de manifest diverses llacunes en la tipificació de les infraccions, que es resolen a través de la present Llei. Igualment, s’ha considerat necessari modificar la competència per a la imposició de les sancions relatives a la fauna salvatge autòctona. Així mateix, es defineixen les activitats d’educació ambiental com a substitutives de les multes pecuniàries, sota determinades condicions, i es preveu la imposició de multes coercitives com a mesura dissuassòria complementària a la sanció.

Tanmateix, la Llei modifica aspectes relacionats amb l’autorització de l’ús de coles en condicions molt especials per al control de petites quantitats d’ocells. En aquest sentit es remet a un futur reglament, la determinació de les espècies susceptibles de captura i les condicions i els requisits aplicables.