El director general d’Habitatge del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Joaquim Gascó, el conseller delegat de BASF Española, Karl-Peter Bercio, i Ramon Gil de Luigi, director comercial d’aquesta empresa, han signat avui un conveni per a la construcció d’una promoció d’habitatges protegits a Cerdanyola del Vallès que serà construïda i dissenyada amb sistemes d’estalvi energètic.

L’Institut Català del Sòl (Incasòl) participa actualment en projectes de construcció d’edificis destinats a corregir les ineficiències del sistema energètic a zones urbanes i a reduir el consum excessiu d’energia, com ara el projecte Policity. Aquest programa es desenvolupa a tres ciutats europees (Stuttgart, Torí i Cerdanyola del Vallès) amb finançament de la Unió Europea.

 En aquesta mateixa línia, l’empresa química BASF es dedica a la investigació i fabricació de materials per a la construcció que incorporen solucions innovadores per promoure l’estalvi i l’eficiència energètics, la qual cosa ajuda a la sostenibilitat ambiental.

Així doncs, l’Incasòl i BASF es comprometen amb aquest conveni a construir 112 habitatges aplicant tècniques i materials d’última generació per complir els paràmetres d’ecoeficiència més rigorosos. S’hi aplicaran materials i solucions constructives que afavoreixen l’estalvi i l’eficiència energètics, com ara una doble façana per millorar l’aïllament tèrmic i d’altres mecanismes reguladors que poden arribar a millorar les actuals mesures d’ecoeficiència fins a un 40%. L’empresa BASF serà l’encarregada de subministrar el material aïllant tèrmic i assessorar l’Incasòl sobre l’aplicació i el manteniment de les noves solucions constructives.

La nova promoció d’habitatges se situa en un solar del carrer de la Clota cedit a l’Institut Català del Sòl per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. Es tracta de dos edificis aïllats, un primer bloc de 59 habitatges en forma de L i un segon bloc lineal de 53 habitatges. Tots els pisos són de lloguer per a joves i tenen un dormitori. La superfície útil oscil•la entre els 38 m2 i els 43 m2. A la planta baixa, es reserven 4 habitatges adaptats i també s’ha previst un equipament per a reserva d’habitatge assistencial adaptat per a 12 persones amb discapacitat psíquica. A la planta soterrània es construirà un aparcament de 71 places. A més, l’edifici de 53 habitatges participa al projecte Policity i constituirà un centre de coneixement aplicat de gran utilitat per a tots els desenvolupaments i centres urbans de Catalunya. Per poder-ne fer el seguiment i la comprovació, i segons el conveni signat avui, BASF realitzarà una monotorització en cinc dels habitatges a fi de mesurar els resultats ambientals i energètics de les solucions aplicades.

Aquest conveni s’emmarca en el desplegament del Pla per al dret a l’habitatge 2004-2007, promogut pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, que té com a objectiu atendre al màxim les necessitats d’habitatge de la població introduint diferents mesures, entre les quals hi ha l’increment de la construcció d’habitatges protegits per part de l’Institut Català del Sòl (Incasòl).