El nou sector tindrà una superfície de 2,91 hectàrees amb capacitat per a 200 habitatges, la meitat dels quals seran construïts en diferents règims protegits. Amb aquesta actuació, l’Ajuntament de Solsona i l’Incasol tenen la voluntat de facilitar el creixement ordenat del municipi i garantir una bona oferta d’habitatge públic.

Aquests terrenys, que Incasol compra a l'Ajuntament per un valor de 2.211.589 euros, s’inscriuen en el Programa de Sòl 2005-2008 i el Pla del Dret a l’Habitatge 2004-2007, promoguts pels departaments de Política Territorial i Obres Públiques i Medi Ambient i Habitatge. Ambdós programes tenen per objectiu atendre al màxim les necessitats d’habitatge de la població introduint diferents mesures entre les quals es troba la urbanització de sòl per a ús residencial i l’increment de la construcció d’habitatges protegits per part de l’Incasol.

Per a l'Ajuntament, aquesta actuació enceta un procés de creixement ordenat de la ciutat tant en l'àmbit residencial com en la dotació d'equipaments públics, el principal dels quals serà la nova escola d'educació infantil i primària. A més, s'aconseguirà ampliar de manera considerable el mercat d'habitatge públic.

Així mateix, l'Ajuntament i l'Incasol han acordat que els possibles excedents econòmics que pugui generar aquesta actuació urbanística seran reinvertits en obres d'infraestructures per al municipi.

Sòl per habitatges

El sector ocuparà uns terrenys definits per la carretera de Sant Llorenç i el camí del Cementiri, situats a la part nord-est del municipi, a tocar la urbanització de la Cabana d'en Geli.

D'acord amb el conveni, l'Ajuntament de Solsona vendrà els terrenys a l'Institut Català del Sòl, sent el consistori l'administració actuant i receptora del 10% d’aprofitament urbanístic, que estarà destinat a habitatges assistits per a gent gran, promoguts directament per l’Incasol.

Cal destacar que gairebé el 45% del sector es destinarà a equipaments i espais lliures, i el 55% a sòl residencial.

Es crearà una comissió de seguiment amb representants de les dues administracions per facilitar i agilitzar la construcció d’habitatge protegit al municipi.

Altres actuacions a Solsona

Arran d'aquesta actuació, ambdues administracions han acordat redactar un nou conveni per desenvolupar el sector de la Farinera, on l’Incasol és propietari d’una parcel•la de 878 m2. Els aproximadament 60 habitatges que es preveia construir en aquest indret es traslladarien a l’entorn del nou barri de la Cabana del Màrtir, mentre que en els terrenys de la Farinera es completaria la urbanització de la plaça de les Moreres. D'aquesta manera, l'Ajuntament aconsegueix evitar l'edificació de pisos que puguin obstaculitzar la visibilitat del conjunt catedralici, en l'entrada més monumental de la ciutat.

A banda d’aquests sectors, l’Institut Català del Sòl està redactant el planejament  per l’ampliació del sector industrial a la partida de Santa Llúcia de 45,6 hectàrees. La promoció d’aquest sector potenciarà el creixement econòmic del municipi i de la comarca incrementant la demanda d’habitatge que es vol atendre amb el desenvolupament del sector la Cabana del Màrtir.