L'acord pretén prevenir la generació de residus orgànics mitjançant l'aprofitament d'excedents alimentaris

L'any 2006, el Banc dels Aliments ha recuperat 3.350 tones d'aliments (amb un valor econòmic de més de 9,5 milions d'euros) que s'han distribuït a 270 entitats que sumen uns 50.000 beneficiaris

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i el president de la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona, Antoni Sansalvadó, han signat aquesta tarda un conveni de col·laboració, a través de l’Agència de Residus de Catalunya, per fomentar la prevenció en la generació de residus orgànics mitjançant l’aprofitament dels excedents alimentaris.

 Aquest conveni, aprovat el passat 19 de març, pretén potenciar les activitats del Banc dels Aliments afavorint la captació d’excedents alimentaris –i reduint alhora la generació de residus orgànics- i la difusió de les activitats que duu a terme la Fundació. L’Agència de Residus de Catalunya subvencionarà aquestes actuacions amb 40.000 euros.

La Fundació Banc dels Aliments de Barcelona té per objectiu contribuir a aportar una resposta als problemes de la fam, la marginació, l’atur i la pobresa mitjançant la recaptació i redistribució d’excedents i la donació d’aliments i de tots aquells altres béns propis d’una organització benèfica, i també aportar solucions individuals o col·lectives en àmbits assistencials, laborals i formatius. 

Durant l’any 2006, aquesta Fundació ha vehiculat un total de 3.349.594 kg d’excedents donats per empreses d’aliments (amb un valor econòmic de 9.500.693 euros) que han estat distribuïts a 270 entitats que sumen 49.629 beneficiaris de l’ajut alimentari. Els tipus d’aliments recuperats són lactis i derivats, farines, pastes, llegums, conserves i plats preparats, olis, carn, peix, embotit, begudes i infusions, fruita, verdura i congelats.

Els aliments recuperats provenen principalment de les empreses i fàbriques productores d’aliments, dels venedors majoristes del mercat d’abastos de Barcelona i municipals, i de plataformes de logística i distribució comercial. També s’organitzen col·lectes solidàries entre la societat civil. La distribució dels aliments es fa mitjançant entitats benèfiques: residències, parròquies, asils, associacions, hospitals, grups d’ajuda i menjadors socials. Els destinataris de l’ajut alimentari són persones en situació de precarietat, exclusió social o marginalitat.