Les tortugues mediterrànies (Testudo hermanni) que a la tardor de 2005 es van portar al Parc Natural de la Serra de Montsant han despertat del llarg son hivernal. Les tortugues, 42 exemplars de diferents edats, formen part del projecte de reintroducció d’aquesta espècie protegida al Parc.

La presa de dades biomètriques en alguns dels exemplars, quinze dies després del seu alliberament de la tardor, ha permès constatar augments de pes molt significatius, que arriben en el cas de les femelles al 5,23% de mitjana, i en les cries, al 19,83%.

Les primeres avaluacions de la dieta de la tortuga mediterrània al Parc, mitjançant l’estudi de les femtes, demostren que els quelonis aprofiten una àmplia varietat d’espècies vegetals. Predomina la ingesta del pixallit, com un dels aliments predilectes, però també s’han alimentat, sorprenentment, de fulles tendres d’alzina. La primavera aquest any ha fet créixer una tendra vegetació herbàcia acolorida que afavorirà l’alimentació de les tortugues del Parc.

A partir del mes de maig, es col·locaran a vuit exemplars de sexes i edats diferents uns petits emissors per tal de fer-ne un radioseguiment. Aquesta tècnica ha de permetre aprofundir una mica més en l’ecologia i l’hàbitat de les tortugues del Montsant. El seguiment dels exemplars tindrà una durada de cinc mesos, per tal d’avaluar tot el seu cicle biològic a la serra.