Acausa de les intenses pluges registrades durant els dies 1 i 2 d’agost a la Demarcació de Barcelona, gairebé totes les rieres i pluvials de les comarques del Maresme i el Barcelonès han abocat quantitats elevades d’aigua al mar, provocant en algunes platges una alteració significativa de la qualitat sanitària de les aigües de bany i l’acumulació de sòlids flotants

Ahir dijous 4 d’agost es va realitzar, amb caràcter excepcional, un control sanitari a les aigües de bany de les platges més afectades pels aiguats, perquè la qualitat sanitària s’havia vist alterada. Sobretot en algunes platges de les comarques del Maresme i del Barcelonès. Durant els dies 3, 4 i 5 d’agost, per informar d’aquesta situació als usuaris, els ajuntaments han col•locat en les platges més afectades la bandera groga o vermella, com a mesura preventiva.

Durant els dies posteriors a les pluges s’han observat molts més sòlids flotants a les platges a causa de l’aigua arrossegada per les rieres i pluvials. Les embarcacions de l’Agència Catalana de l’Aigua han recollit més del doble de la mitjana habitual. A les platges del Barcelonès i del Maresme és on s’han recollit més quantitat de sòlids flotants.

Els resultats d’aquest darrer control analític han indicat que les platges estan recuperant la seva qualitat sanitària habitual, tot i que s’espera que encara es continuïn observant durant aquests dies sòlids flotats degut a les riuades.

Pel que fa a les incidències registrades aquesta setmana, cal destacar que ahir, 4 d’agost, es va obrir la platja de la Tèrmica de Cubelles, Cunit (tancada al públic durant tota aquesta temporada) perquè ja han finalitzat les obres de millora de l’emissari submarí de l’EDAR d’aquests municipis.

Durant tot el període de control ha bufat tramuntana molt forta al nord del cap de Creus impedint les tasques habituals de neteja de les embarcacions de l’ACA, i alguns dies s’ha estès fins a l’Estartit.

Fitoplàncton

Tal i com ha passat en setmanes anteriors, s’han observat taques de fitoplàncton (coloració verdosa de l’aigua) a les platges de la desembocadura de la Muga, de la badia del Ter, a la Fosca de Palamós i a Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols. Durant aquest últim període de control les platges més afectades han estat les de la badia del Ter. Aquestes taques desmilloren l’aspecte visual de l’aigua, però no suposen un risc pel bany ja que no corresponen a espècies tòxiques.

Meduses

La presència de meduses ha estat molt ocasional durant aquest període de control. S’han observat, ocasionalment, algunes meduses a platges de l’Escala, Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar i Tarragona.