La campanya contra els danys del porc senglar al Pallars Sobirà aconsegueix reduir-ne la població

query_builder   23 desembre 2005 12:10

event_note Nota de premsa

La campanya contra els danys del porc senglar al Pallars Sobirà aconsegueix reduir-ne la població

Medi Ambient i Habitatge n’ha presentat els resultats aquesta setmana

Aquesta setmana s’ha celebrat, a la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a Llavorsí l’última reunió del 2005 de la Comissió de seguiment dels danys del porc senglar a la comarca del Pallars Sobirà. La reunió, presidida pel director dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Lleida, Joan Farré, va servir per valorar les actuacions efectuades durant aquest any. L’aplicació combinada de les diferents mesures per combatre els danys ha ajudat a reduir de forma notable la població de porcs senglars.

 Un dels temes més destacats va ser la presentació d’una avaluació pràctica de diferents mesures de prevenció de danys. Aquest treball l’ha dut a terme el Parc Natural de l’Alt Pirineu durant l’any 2005, i ha generat una bateria de recomanacions sobre els mètodes més efectius per evitar els danys a l’agricultura segons les circumstàncies de cada finca. Segons les característiques de cada finca i de manera puntual es recomana utilitzar diferents mètodes com tancaments elèctrics especials  o aplicar productes repelents. Aquestes recomanacions seran distribuïdes entre el sector a principis de 2006.

 També es van analitzar els resultats de la resta de mesures efectuades, especialment de les captures nocturnes de control realitzades  pels Guardes de Reserva i els Agents Rurals en les parcel•les més afectades. Aquestes actuacions, realitzades de manera selectiva i fora de la temporada de caça, han demostrat ser molt efectives. Durant les nits d’estiu es van capturar al voltant de 100 porcs.

Finalment, es va acordar mantenir activada la Comissió per tal fer un seguiment de l’evolució de l’espècie i donar resposta a possibles nous episodis de crisi que puguin tenir lloc en un futur.

 La Comissió de seguiment dels danys del porc senglar al Pallars Sobirà es va crear a principi del 2005 per donar resposta a la problemàtica generada per aquesta espècie cinegètica a l’activitat agrícola (furgades en prats i pastures). Està formada per representants dels ramaders afectats, dels caçadors, i dels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge, que coordinen a totes les unitats relacionades amb aquesta qüestió (Parc Natural de l’Alt Pirineu, Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars-Aran, Zona de caça controlada de Sort-Soriguera-Rialp i Cos d’Agents Rurals).