Representants de la Generalitat i de l'Ajuntament d'Abrera han presentat en un acte públic les dues promocions d'habitatges protegits que l'Institut Català del Sòl construirà al sector residencial el Morral. Les obres s'iniciaran durant el primer trimestre de l'any vinent i suposaran una inversió total de prop de 14,5 MEUR.

El director general d’habitatge del departament de Medi Ambient i Habitatge, Joaquim Gascó, el subdirector general d’habitatge social d’aquest departament, Antoni Teigner, i el director tècnic d’habitatge de l’Institut Català del Sòl, Jaume Fornt, han presentat aquesta tarda en la sala municipal d’Abrera les dues promocions d’habitatge protegit que l’Incasol preveu construir en aquest municipi. Els arquitectes Emili Donato i Ignaci Veciana han sigut els encarregats de presentar públicament i explicar els respectius projectes.

Ambdues promocions estan situades en la travessera de Can Morral entre els carrers Olesa, Esparreguera i Jaume I, en unes parcel·les propietat de l’Institut Català del Sòl del nou sector residencial que promou aquest mateix organisme. Els sis edificis conformen dues illes de tres blocs cadascuna formant una U, amb un patí interior comú. Els blocs tenen diferent alçària (planta baixa més 2, 3 i 4 plantes pis) per adaptar-se al desnivell del terreny i un aparcament a la planta soterrani.

Les dues promocions incorporen criteris de mobilitat interior, ambientals i d’ecoeficiència, entre ells l’aprofitament de l’energia solar per a la producció d’aigua calenta sanitària i de suport a la calefacció.

La promoció del Morral 1a fase tindrà un total de 89 habitatges, 89 places d’aparcament vinculades als habitatges i 4 locals. Tres habitatges tindran un dormitori, 61 en tindran dos i 25 en tindran tres. Les superfície útils van dels 42 m2 de l’habitatge més petit als 79 del més gran. La promoció l’ha dissenyat l’arquitecte Emili Donato.

El Morral 2a fase tindrà un total de 90 habitatges, 90 places d’aparcament vinculades als habitatges i dos locals. Un total de 56 habitatges tindran tres dormitoris i els altres 34 en tindran dos. Les superfícies útils van del 50 m2 del més petit als 68 m2 del més gran. La promoció l’ha dissenyat l’arquitecte Ignasi Veciana.

D’acord amb els convenis signats amb l’Ajuntament, es preveu que en aquestes dues actuacions es destinin habitatges a compra i a lloguer. Els percentatges d’ambdós règims es determinaran en conformitat amb l’estudi de demanda que es realitzi.

Aquestes promocions es construiran en terrenys del sector residencial el Morral que l’Institut Català del Sòl està promovent en varies fases. El sector tindrà una superfície total de 44,5 hectàrees amb capacitat per a un miler d’habitatges. La primera fase de 15,7 hectàrees va finalitzar l’any 1997 i actualment s’està urbanitzant la segona fase de 6,3 hectàrees. En aquests terrenys s’hi construiran 329 habitatges plurifamiliars, tot ells en règims protegits, dels quals 179 habitatges conformen les dues promocions que construirà directament l’Incasol i la resta s’adjudicaran a cooperatives d’habitatge. La tercera fase és en preparació.