El jutjat del Contenciós Administratiu numero 2 de Tarragona ha estimat parcialment el recurs interposat per la granja de micos de Camarles, al Baix Ebre, contra l’Ajuntament del municipi.

La sentència no anul•la la llicència d’activitat del centre de primats, però sí que confirma l’anul•lació de la llicència d’obres, permís necessari perquè l’empresa pugui exercir la seva activitat. Per aquest motiu, la Direcció del Medi Natural del departament de Medi Ambient i Habitatge valora satisfactòriament la decisió del jutjat Contenciós Administratiu de Tarragona i no concedirà l’autorització de nucli zoològic a la granja de primats. A més, en els pròxims dies, la Direcció General del Medi Natural analitzarà el futur dels animals del centre i el procés a seguir.

A partir d’ara, un cop la sentència s’ha fet pública, el Departament de Medi Ambient i Habitatge actuarà en conseqüència i continuarà col•laborant amb l’Ajuntament de Camarles per garantir el compliment de la Llei de protecció dels animals, i la Resolució adoptada pel Parlament de Catalunya en la sessió de 9 de març de 2005.

Antecedents

El 24 d’octubre de 2003, el Departament de Medi Ambient, a petició de l’Ajuntament, va comissar els primats de la granja de Camarles. Uns mesos més tard, el Ple municipal de 3 de desembre de 2003 va declarar la nul•litat de la llicència d’obres i activitats, i, per tant, des d’aquella data, l’empresa ja no disposava d’autoritzacions per funcionar. A continuació, l’empresa va interposar un recurs contra l’Acord del Ple al Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona, el qual encara no s’hi ha pronunciat. El dia 6 d’abril, l’Ajuntament de Camarles va acordar l’aixecament del comís preventiu dels 298 primats que hi havia a la granja. El dia 12 de maig de 2004, l’empresa CAMARNEY, SL, va rebre una resolució del director general del Medi Natural, Ramon Luque, on notificava la suspensió de la seva inscripció al Registre de Centres de Cria, Subministradors i Usuaris d’Animals d’Experimentació. També demanava a l’empresa que evacués els animals del centre en un termini de 3 mesos. Després d’altres procediments judicials, el departament de Medi Ambient i Habitatge restava a l’espera de la sentència definitiva del tribunal del Contenciós de Tarragona, document que s’acaba de fer públic.