L’Agència Catalana de l’Aigua intensificarà els controls i les anàlisis de l’aigua dels embassaments per assegurar-ne la qualitat

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), organisme que depèn del Departament de Medi Ambient i Habitatge, manté les mesures de restricció d’usos de l’aigua corresponents a la fase d’excepcionalitat 1 a gairebé tot Catalunya, tret de la conca de la Garona i el sistema Siurana-Riudecanyes. Aquesta revisió es realitza cada quinze dies.

En la present revisió del Decret 93/2005, de 17 de maig, els llindars de sequera no determinen un canvi d’escenari d’excepcionalitat. Les pluges esdevingudes els darrers dies no s’han traduït en la recuperació apreciable de cap dels grans sistemes d’embassaments, tot i que han ajudat a pal•liar temporalment els efectes de la sequera en àmbits molt locals. També cal destacar que en el manteniment d’aquesta situació han contribuït notablement els acords d’estalvi pactats amb diferents comunitats de regants a fi d’incrementar la disponibilitat de recursos i la garantia d’abastament a la població de les àrees urbanes servides des del Ter i el Llobregat.

Malgrat que encara es mantingui l’escenari d’excepcionalitat 1 a la majoria del territori, la situació hidrològica evoluciona cap a la reducció progressiva de les reserves i amb manca d’aportacions, tal com era previsible en aquesta època de l’any. Aquesta situació és especialment preocupant a les conques dels rius Llobregat i Cardener, les reserves dels quals es troben a poc més del 24% de la seva capacitat màxima.

Davant d’aquesta situació, es pot donar el cas que a l’hora de gestionar l’últim 20% del volum dels embassaments s’iniciï una disminució progressiva de la qualitat de l’aigua i això pot originar una major dificultat en la potabilització i un augment del cost de tractament de l’aigua. Per aquests motius, l’ACA intensificarà els controls i les analítques de la qualitat de les aigües.

El Decret 93/2005, de 17 de maig, d’adopció de mesures excepcionals en relació amb la utilització dels recursos hídrics, estableix tot un seguit de mesures per restringir l’ús de l’aigua en diversos àmbits i garantir l’aigua per a ús de boca. L’escenari d’excepcionalitat 1 estableix principalment un primer nivell de restriccions dels usos de l’aigua en els àmbits agrícoles i de producció hidroelèctrica, i per a diversos usos ornamentals i de reg de carrers i jardins.

Situació d’emergència a 56 poblacions

Així mateix, cal destacar que un total de 56 poblacions de Catalunya són en situació d’emergència i han sol•licitat les autoritzacions petinents de l’ACA per a l’abastament amb cisternes i captacions d’emergència. Aquests municipis no poden abastir-se d’aigua per a consum domèstic, principalment perquè s’han assecat els pous i les captacions d’aigües superficials que els subministren l’aigua per a ús de boca.

Els municipis són els següents:

Nom de la comarca Nom del municipi BAGES, EL

BERGUEDÀ, EL

BERGUEDÀ, EL

ANOIA, L’

VALLÈS ORIENTAL, EL

BAGES, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

BAGES, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

BAGES, EL

BAGES, EL

ANOIA, L’

BERGUEDÀ, EL

BERGUEDÀ, EL

OSONA

OSONA

BERGUEDÀ, EL

BERGUEDÀ, EL

OSONA

VALLÈS ORIENTAL, EL

ANOIA, L’

BAGES, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

BERGUEDÀ, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

BAGES, EL

BAGES, EL

VALLÈS ORIENTAL, EL

ANOIA, L’

RIPOLLÈS, EL

NOGUERA, LA

ALT URGELL, L’

NOGUERA, LA

NOGUERA, LA

SEGARRA, LA

GARRIGUES, LES

ALTA RIBAGORÇA, L’

PALLARS SOBIRÀ, EL

NOGUERA, LA

BAIX CAMP, EL

BAIX PENEDÈS, EL

BAIX CAMP, EL

CONCA DE BARBERÀ, LA

CONCA DE BARBERÀ, LA

PRIORAT, EL

PRIORAT, EL

ALT CAMP, L’

ALT CAMP, L’

CONCA DE BARBERÀ, LA

CONCA DE BARBERÀ, LA

CONCA DE BARBERÀ, LA

TARRAGONÈS, EL

BAIX CAMP, EL

CONCA DE BARBERÀ, LA

BAIX CAMP, EL

Artés

Avià

Bagà

Bruc

Caldes de Montbui

Calders

Campins

Cànoves i Samalús

Castellbell i el Vilar

Castellcir

Castellfollit del Boix

Gaià

Llacuna, la

Montclar

Olvan

Olost

Perafita

Quar, la

Sagàs

Sant Boi de Lluçanès

Sant Celoni

Sant Martí de Tous

Sant Mateu de Bages

Sant Quirze Safaja

Santa Maria de Merlès

Santa Maria de Palautordera

Súria

Talamanca

Vallgorguina

Vilanova del Camí

Llosses, les

Àger

Pont de Bar, el

Artesa de Segre

Camarasa

Estaràs

Pobla de Cérvoles, la

Pont de Suert, el

Sort

Vilanova de Meià

Alforja

Bellvei

Capafonts

Espluga de Francolí, l’

Forès

Gratallops

Poboleda

Puigpelat

Rourell, el

Pontils

Sarral

Vallclara

Vespella de Gaià

Vilaplana

Vilaverd

Vinyols i els Arcs

Els plans de contingència

52 municipis resten pendents de presentar el seu pla de contingència per fer front a problemes de desabastament si s’arribés a una situació d’emergència, per la qual cosa l’ACA els n’ha requerit formalment la presentació.

L’ACA, en un clima de treball preventiu, ha demanat a tots els municipis de 20.000 h. que analitzin recursos alternatius existents al seu àmbit que siguin susceptibles d’entrar en funcionament en l’escenari d’emergència, com poden ser pous abandonats o captacions amb problemes de qualitat, recursos que són especialment esmentats al Decret d’emergència que s’està ultimant i que inclou els mecanismes administratius necessaris per posar-los en funcionament (amb la implicació del Departament de Salut). 

La reutilització del canal de la Dreta del Llobregat

Després d’uns dies de treballs destinats a ajustar els valors dels paràmetres de control i estudiar els resultats de les analítiques portades a terme durant la setmana de bombaments d’aigua al canal, es té la certesa que l’aigua regenerada de l’EDAR Sant Feliu compleix els requisits sanitaris imposats pel Departament de Salut i, per tant, ahir es va tornar a donar aigua de la depuradora al canal de la Dreta.