Davant la previsió de pluges molt intenses a Catalunya durant les properes 48 hores, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, recorda un seguit de mesures preventives i consells per a la població:

1. Cal evitar acostar-se a les lleres ni que sigui per observar l’espectacularitat de les possibles avingudes, atès que el risc també és potencialment alt en zones aparentment segures.

2. Els ponts i altres infraestructures tampoc no garanteixen la plena seguretat, atès que una crescuda sobtada pot provocar una onada que els pot sobrepassar.

3. De vegades, la intenció de captar fotografies o enregistrar vídeos pot comportar no percebre l’alt risc de la situació.

4. Intentar creuar rieres o altres lleres amb vehicles, encara que siguin tot terreny, és una acció temerària per al conductor i les persones acompanyants. En la major part dels casos, evitar un gual inundable suposa un petit desviament de la ruta i una reduïda pérdua de temps. Creuar una llera per una via de pas segura sempre surt a compte.

5. Així mateix, un vehicle arrossegat pot ser un element que obstaculitzi els desguassos dels ponts o les canalitzacions amb el consegüent risc per a tercers. Per tant, també es recomana evitar aparcar en lleres i treure els vehicles que s’hi trobin estacionats. Quan l’aigua té més de 40 cm d’alçada i discórre a més d’1 m/s de velocitat, tots els vehicles floten i per tant són incontrolables pel conductor.

6. No intentar creuar a peu ni amb bicicleta carrers afectats per avingudes. El fet que el nivell de l’aigua pugui semblar baix no ha de fer oblidar que la velocitat de l’avinguda pot ser suficient per fer-nos caure i ser arrossegats. A més, resulta del tot impossible veure cap obstacle o els forats dels accessos a clavegueres que hagin perdut la tapa.

7. No intentar treure els vehicles o altres pertinences d’aparcaments subterranis o de soterranis inundats mentre duri la tempesta, més val fer-ho abans.

8. Advertiu els ajuntaments de la presència de qualsevol objecte a dins les lleres que en cas de pluges pugui suposar un obstacle per al pas de l’aigua.

9. Fer servir sempre vies d’evacuació segures, evitant els punts baixos i les zones sense drenatge.

Pot succeir que finalment no plogui, però l’ACA recomana que més val patir la molèstia de prendre les mesures indicades.