L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, ha adjudicat la redacció del projecte i la construcció de l’ampliació de l’estació depuradora d’aigües residuals de Sabadell-Riu Sec. Les obres, que suposen una inversió de més de 8 milions d’euros, representen una millora que tindrà continuïtat en el futur, fet que permetrà assolir els objectius de qualitat ambiental de la conca del riu Besòs.

En la primera fase del projecte s’ampliarà la capacitat del sistema biològic existent amb una nova línia de tractament. Així mateix, es millorarà i ampliarà l’actual sistema de tractament i gestió dels fangs generats. La nova línia de tractament biològic es dissenyarà amb la incorporació de la tecnologia necessària per a la reducció de nutrients, com ara el nitrogen i el fòsfor. Aquestes actuacions es fan juntament amb un tractament al riu Sec consistent en la creació de zones humides per al tractament biològic de l’aigua al riu mateix.

L’actual depuradora biològica de Sabadell-Riu Sec va ser construïda l’any 1995 i des de la seva entrada en funcionament han augmentat gradualment els seus cabals i càrregues contaminants fins al punt d’arribar al límit de la seva capacitat de disseny. És per això que el Programa de sanejament d’aigües residuals urbanes (PSARU) de l’any 2002 ja va preveure l’ampliació de la planta que ara es porta a terme.