Membres del cos d’Agents Rurals del Pallars Jussà van interceptar a finals de la setmana passada un veí de Tremp cercant tòfones il·legalment al mateix terme municipal de Tremp. En el moment de fer la denúncia, els Agents Rurals van poder comprovar com el denunciat utilitzava per a extreure les tòfones una piqueta d’unes dimensions força considerables. Aquest tipus d’estri està prohibit des dels anys vuitanta perquè fa molt malbé les arrels dels arbres als que viuen associades les tofoneres, perjudicant de manera important a la producció de tòfones. 

La recol·lecció de tòfones és una activitat regulada, per a la qual cal obtenir llicència i està sotmesa a èpoques hàbils amb l'objectiu de preservar les tofoneres i evitar-ne el procés de degradació. Les tòfones només es poden extraure de la terra utilitzant un “cercatòfones”, que és una mena de punyal de doble tall però sense esmolar, i amb l’ajut d’un gos que indicarà únicament les tòfones madures del tofoner. 

Els Agents Rurals van procedir a fer el decomís pertinent del material de l’infractor que va quedar dipositat a l’Oficina Comarcal del Departament de Medi Ambient i Habitatge del Pallars Jussà. Aquesta és la primera denúncia a la zona per utilitzar estris inadequats contra la recol.lecció de tòfones. Com a precedents a la zona, cal remuntar-nos a pocs anys abans per trobar algunes denúncies relacionades amb tòfones amb diverses quantitats de tòfones decomisades, en cap cas però  s’havia fet cap denúncia per utilitzar un estri com aquest.