El pestivirus disminueix la població d'isards de la Cerdanya i del Cadí

Se suspenen totes les autoritzacions cinegètiques d'isards en aquestes zones

query_builder   27 juliol 2005 12:40

event_note Nota de premsa

El pestivirus disminueix la població d'isards de la Cerdanya i del Cadí

Se suspenen totes les autoritzacions cinegètiques d'isards en aquestes zones

Els resultats dels censos realitzats durant la primera quinzena de juliol a la Reserva Nacional de Caça de la Cerdanya-Alt Urgell per guardes de reserva de fauna i personal tècnic del Departament de Medi Ambient i Habitatge han confirmat el brot de pestivirus que ha afectat els isards des d’aquest hivern passat. El nombre total d’exemplars censats ha estat de 81 isards, mentre que l’any passat es van censar 563 isards. Així doncs, s’ha produït una disminució del 85,6% de la població d’aquest ungulat. Al vessant francès de la Cerdanya també s’han censat els isards de forma coordinada amb els guardes de reserva de fauna catalans. Les dades de la seva població, encara pendents de confirmació oficial, apunten a una reducció del 76% dels seus efectius.

A la Reserva Nacional de Caça del Cadí, el cens total d’isards ha estat de 1.565 respecte dels 2.363 del 2004. Això suposa una disminució del 33,7% de la població. Les anàlisis clíniques efectuades pels veterinaris del Servei d’Ecopatologia de la Facultat de Veterinària de la UAB han confirmat que els isards del Cadí-Moixeró malauradament també han estat afectats per aquest pestivirus, un agent infecciós de fàcil transmissió i contagi entre els isards.

Tots aquests resultats han estat informats a les respectives juntes consultives d’aquestes dues reserves nacionals de caça durant les reunions extraordinàries celebrades el 20 de juliol, les quals han acordat suspendre l’aprofitament cinegètic d’isards fins que no es recuperin les seves poblacions.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, en estreta col•laboració amb el Servei d’Ecopatologia de la Facultat de Veterinària, i de manera coordinada amb tècnics francesos i andorrans, continua fent un seguiment detallat de l’evolució d’aquesta malaltia recent, per conèixer amb més detall el seu origen, la seva patogènia i epidemiologia i poder prevenir nous brots en altres poblacions d’isards existents al Pirineu català.

undefined
undefined
undefined
undefined